NOS Nieuws

Nettoloon stijgt voor meeste werknemers

Nettoloon voor de meesten iets hoger in 2015

De meeste Nederlanders zien dit jaar een iets hoger nettoloon op hun salarisstrookje. Mensen met een modaal inkomen van 2600 euro bruto gaan er per maand 12 euro op vooruit. Werknemers met anderhalf keer modaal krijgen er netto 45 euro per maand bij. En wie twee keer modaal verdient (5200 euro), ziet het nettoloon het meest stijgen, met iets meer dan 60 euro per maand.

Werknemers met een maandsalaris tot 1500 euro gaan er in nettoloon op achteruit. Dat komt doordat voorheen de arbeidskorting werd berekend over het loon inclusief de vakantietoeslag. Die toeslag is er nu uitgehaald, waardoor deze groep nu minder korting op zijn belasting krijgt. De gemiste inkomsten moeten deze werknemers voortaan via de belastingaangifte terugvragen. Dat meldt de salarisverwerker ADP die maandelijks de loonstrookjes van 1,4 miljoen Nederlanders verzorgt.

De loonstijgingen hangen niet alleen af van de hoogte van het loon, maar ook van de sector en de daar geldende regelingen en ontwikkelingen. Wie bijvoorbeeld in de bouw werkt en tussen de 3500 en 5000 euro verdient gaat er relatief het meest op vooruit, dankzij dalende pensioenpremies en hogere arbeidskorting.

Meer werk

"De werkgevers en de werknemers maar ook de Belastingdienst krijgen wel meer werk" zegt Martijn Brand van ADP. "Je moet straks echt extra alert zijn bij de aangifte." De afbouw van de heffingskortingen zorgen voor onduidelijkheid. "Werknemers houden ook minder over aan bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl