Blik op de binnenplaats van de gevangenis van Scheveningen waar gedetineerden levenslang zitten
NOS Nieuws

PvdA wil perspectief voor criminelen met levenslang

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt dat ook criminelen die veroordeeld zijn tot een levenslange gevangenisstraf zicht moeten hebben op vrijlating. Hij pleit voor een toetsingsmoment na 25 jaar. Dat zegt Recourt in een interview in Trouw. Hij vindt dat een kwestie van humaniteit.

De huidige gratieregeling biedt onvoldoende perspectief, vindt Recourt. Daarin wijkt hij af van het standpunt van staatssecretaris Teeven, die vindt dat levenslang ook daadwerkelijk levenslang moet zijn. Teeven heeft gratieadviezen van de rechter naast zich neergelegd. "Zo is het systeem niet bedoeld", zegt Recourt. Het besluit of iemand gratie krijgt, moet niet alleen afhangen van de luim van de zittende bewindspersoon.

Na 25 jaar moet gekeken worden of het voortzetten van de straf nog zinvol is. Daarbij moet de rechter een belangrijke rol spelen. Die kan oordelen over het gedrag van een gevangene en of er kans is op herhaling. Ook moet er een rol zijn voor slachtoffers of nabestaanden.

Niet humaan

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde vorig jaar ook dat er perspectief moet zijn voor iedereen die in de gevangenis zit. Het is niet humaan om mensen geen enkel zicht op vrijlating te bieden, zegt het hof.

"Het gaat erom dat een veroordeelde bij het ingaan van zijn straf ook voor zijn geestelijk welbevinden weet: het is een heel lange tijd die ik in de gevangenis moet doorbrengen, maar als ik mijn best doe, is er perspectief", aldus Recourt in de krant.

Momenteel zijn er 34 gevangenen met levenslang. De enige kans die zij hebben op vrijlating, is gratie.

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl