Medewerkers van het ziekenhuis demonstreerden vorige maand in Den Haag tegen sluiting ANP

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum wordt omgevormd tot een zorgcentrum. De curatoren en De Friesland Zorgverzekeraar hebben dat besloten. Het nieuwe centrum komt in handen van zorginstelling ZuidOostZorg in Drachten. 

In het nog op te richten zorgcentrum worden onder meer thuiszorg, huisartsenpraktijken en ouderenzorg ondergebracht. Twee particuliere bedrijven zetten er een diagnostisch centrum en een polikliniek cardiologie op.

Een deel van de werkgelegenheid blijft behouden. Het zorgcentrum biedt zeker tachtig en mogelijk honderd fulltime banen. 

Acute zorg

Actiegroep Red De Sionsberg is niet blij met de plannen. De actievoerders missen een chirurgische afdeling voor kleine ingrepen. Ook ontbreken acute zorg en mogelijkheden voor een kort verblijf. "Hier is een heel gebied dat de wettelijke aanrijtijd van 45 minuten niet eens haalt'', zegt een woordvoerster. "Wij willen geen polikliniek. Wij willen een klein ziekenhuis dat noodzakelijke opvang kan doen."

Verder baart het de actievoerders zorgen dat er zoveel nadruk ligt op ouderenzorg. "Er wonen hier ook gewone mensen. Die hebben ook zorg nodig", zegt een van hen. 

Nieuwe eigenaren

De curatoren dragen het zorgcentrum volgende week over aan de nieuwe eigenaren. Verder worden er de komende tijd inspraakrondes gehouden onder de lokale bevolking. Halverwege deze maand volgt dan een gezamenlijk beraad. Op 19 januari maken de nieuwe eigenaren de verdere invulling van de plannen bekend. 

Drie weken geleden werd duidelijk dat het failliete ziekenhuis mogelijk een doorstart zou maken in afgeslankte vorm. 

STER reclame