NOS Sport

NK-goud Bergsma op marathon

Jorrit Bergsma heeft de Nederlandse marathontitel op kunstijs veroverd. De olympisch kampioen op de tien kilometer, die in 2010 en 2012 de nationale marathontitel op natuurijs greep, verwees Marcel van Ham in Groningen naar het zilver. Gary Hekman finishte op een ronde als derde.

Ongeveer halverwege de wedstrijd over 60 kilometer reed Bergsma met Van Ham weg uit het peloton en nam hij snel een ruime voorsprong. Toen het duo de staart van het peloton in het vizier kreeg, lieten Bergsma's ploeggenoten Bob de Vries en Niels Mesu zich terugzakken om het tweetal aan een ronde voorsprong te helpen.

Tegenaanvallen mislukken

In het vervolg van de levendige race deden enkele schaatsers nog wel pogingen om de ronde achterstand ongedaan te maken, maar opnieuw deden de rijders uit het kamp van coach Jillert Anema hun werk voor Bergsma naar behoren.

Zo bracht Ingmar Berga (zelf tweevoudig kampioen) zijn kopman tot twee keer toe terug nadat een groep was weggereden uit het peloton.

Op zes ronden van het einde streed het peloton om het brons en bewees Hekman, die vorig jaar zilver had gewonnen, zijn klasse als sprinter. Bergsma klopte vervolgens in de sprint om het goud Van Ham, die in 2009 de nationale marathontitel bij de junioren had veroverd.

Ziek

"Deze had ik nog niet", glunderde Bergsma na afloop. "Ik had het niet verwacht, ben van de week ziek geweest en heb gisteren voor het eerste een halve training gedraaid."

"Ik dacht nog dat het misschien verstandig was om niet te rijden. Maar ik heb met Jillert (Anema red.) overlegd en toch besloten om te rijden. Dan gaat het zo, dat is echt onvoorstelbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl