Dom van Keulen
NOS Nieuws

Bisdommen Duitsland maken vermogen bekend

Voor het eerst heeft de Duitse katholieke kerk het vermogen van de bisdommen bekendgemaakt. Het is enkele miljarden euro's, meldt het Duitse persbureau DPA. Dat had de bisdommen om cijfers over hun bezittingen gevraagd.

Het rijkst is het bisdom van Keulen; dat heeft alleen al aan onroerend goed en een dure bisschopsstoel 612 miljoen euro. Ook de bisdommen van Mainz, Limburg en Trier hebben vele honderden miljoenen euro's.

De bisdommen in het oosten van Duitsland hebben veel minder geld, blijkt uit de telling van DPA. Zo bezit het bisdom van Maagdenburg niet meer dan 200.000 euro.

'Luxe-bisschop'

Het bisdom van het Duitse Limburg kwam in 2013 negatief in het nieuws, toen bleek dat bisschop Tebartz-van Elst zijn huis voor 31 miljoen euro had laten verbouwen. Dat was zes keer zoveel als begroot. Tebartz-van Elst kreeg daarna de naam 'luxe-bisschop' en trad af.

Andere bisdommen besloten na het schandaal in Limburg openheid te geven over hun financiën.

Leegloop

Afgelopen week werd bekend dat de Duitse kerken leeglopen door een nieuwe belastingwet. Die bepaalt dat moet worden onderzocht hoeveel vermogen gelovige Duitsers hebben. Op basis daarvan wordt bepaald welk bedrag gelovigen aan hun kerk moeten afdragen.

In Duitsland betalen gelovigen kerkbelasting via het salaris. Ook over vermogens moet kerkbelasting worden betaald, maar veel Duitsers geven dat niet op en ontwijken zo de betaling. Sinds 1 januari is dat niet meer mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl