NOS SportAangepast

Andere Tijden Sport: een Friese Elfstedendynastie

ATS: een Friese elfstedendynastie

De eerstvolgende Elfstedentocht zal uniek zijn. Duizenden en duizenden foto's, filmpjes en selfies zullen dagenlang de sociale media vullen. Maar hoe anders was dat in de vorige eeuw? Voor zover bekend ging er slechts één schaatser met een camera het ijs op. En hij heeft nu zijn medewerking verleend aan Andere Tijden Sport.

"We zijn op het spoor gekomen van Anne de Ruiter", legt documentairemaker Marnix Koolhaas uit. "Hij heeft in 1986 een Super 8-camera meegenomen en heeft er onderweg twintig minuten mee gefilmd. Hij heeft dat in 1997 opnieuw gedaan met een videocamera met geluid. Ik ken geen andere rijder die dat deed."

Elfstedentocht, privé-beelden van een Friese schaatsdynastie

In 1986 en 1997 had je nog geen selfies.

Documentairemaker en sporthistoricus Marnix Koolhaas

"De Ruiter heeft de tochten in 1986 en 1997 met zijn vrouw gereden. Ze kwamen uit Oldelamer, een dorpje bij Wolvega. Ook hun beide ouders hebben de Elfstedentocht drie keer geschaatst. Het laat echt zien hoe in dat Friese land de schaatsgenen van kind op kind worden doorgegeven", vervolgt Koolhaas.

"Het mythische zit 'm er volgens mij in dat dit natuurlijk voor het laatst is dat één iemand zulke beelden produceert. Stel dat er deze winter zo'n tocht gehouden wordt, dan zal iedereen zijn eigen camera mee hebben. We zullen twintigduizend Elfsteden-video's hebben. En dat geeft de tochten die hij gefilmd heeft vanuit historisch perspectief toch een bijzonder karakter."

Uitzendingen

DatumAfleveringTijdstip
Zondag 4 januariEen Friese Elfstedendynastie22.25 uur op NPO 1
Zondag 11 januariEllen Burka; Overleven op kunstschaatsen22.25 uur op NPO 1
Zondag 18 januariDe vier truien van Adrianus van der Poel22.25 uur op NPO 1
Zondag 25 januariJan Lammers; Formule 1-debuut in benzinebom22.25 uur op NPO 1
Finish Elfstedentocht 1997

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl