Een grijze eekhoorn op de stoep van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier AFP

De Britse overheid maakt miljoenen ponden vrij voor het uitroeien van de grijze eekhoorn. Nu zijn er te veel van die dieren, zegt de Engelse Forestry Commission

De grijze eekhoorns bedreigen volgens de commissie de rode eekhoorns, die van nature in Engeland voorkomen. Daar zijn er nog maar zo'n 15.000 van over, tegen inmiddels ruim 2 miljoen grijze.

De dieren dragen een pokkenvirus bij zich, waarmee ze de rode eekhoorns besmetten, en ze brengen schade toe aan de Engelse bossen, staat in het plan van aanpak. Dat leidt niet alleen tot jaarlijks 6 tot 10 miljoen pond economische schade, maar ook tot een verlies van biodiversiteit. 

Subsidie 

In de nieuwe aanpak krijgen landeigenaren een grote rol. Als zij helpen het aantal grijze eekhoorns terug te dringen, komen ze in aanmerking voor subsidie van de overheid of van de Europese Unie. 

In het rapport van de Forestry Commission worden geen exacte bedragen genoemd. Volgens de krant The Telegraph kunnen de landeigenaren jaarlijks 100 pond per hectare grond aanvragen. 

Met dat geld kunnen ze gif kopen waarmee de dieren kunnen worden uitgeroeid. Ook kunnen ze er vallen mee aanschaffen die ze op hun land kunnen neerzetten. De landeigenaren krijgen ook geld om samen te werken met hun buren. 

Prins Charles 

In oktober verklaarde prins Charles de oorlog aan de grijze eekhoorns op zijn landgoed in Cornwall. Hij zei dat hij de rode eekhoorns wil beschermen. 

Dierenrechtenorganisaties zijn tegen de plannen. Ze zeggen dat de overheid de grijze eekhoorns de schuld geeft van het teruglopen van het aantal rode eekhoorns, terwijl ze helemaal niet verantwoordelijk zijn. Ook de schade die ze veroorzaken wordt overdreven, zegt de dierenbescherming. 

STER reclame