De man maakte geld over naar kennissen die zo veel mogelijk geld voor hem pinden ANP
NOS Nieuws Binnenland

Brabander weigert Amsterdam 186.000 euro terug te betalen

De gemeente Amsterdam is naar de rechter gestapt om bijna twee ton terug te krijgen van een man uit Brabant. De gemeente heeft per ongeluk 186.000 naar de man overgemaakt en hij weigert dat terug te geven. 

Waarschijnlijk ging het mis doordat er een verkeerd rekeningnummer op een factuur stond, zegt de gemeente. Daardoor kreeg de man plots het bedrag bijgeschreven. Om wat voor factuur het precies gaat en of het nummer bewust is vervalst, kon een woordvoerder niet zeggen. 

De man heeft het geld volgens de gemeente inmiddels uitgegeven. Hij zou het hebben gebruikt om schulden af te lossen en om een camper te kopen, zo melden verschillende media. Vanwege de opnamelimiet had hij geld naar kennissen overgemaakt die de bedragen voor hem pinden. 

Naar verwachting doet de rechter donderdag uitspraak. 

Blunder

In mei vorig jaar werd een bedrag van, heel toevallig, ook 186.000 euro overgemaakt aan een stagiair. Hij had samen met vier anderen een factuur van een afvalverwerkingsbedrijf vervalst, waardoor het bedrag op zijn rekening bijgeschreven werd. De vijf werden een dag later opgepakt. 

Update: geen vergissing

De gemeente Amsterdam heeft zondagavond laten weten dat het om hetzelfde geval gaat. Er blijkt geen sprake van een vergissing, maar van factuurfraude.

STER reclame