Moskeeën zetten burgerwacht in

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Moskeeën willen burgerwachten

Moskeebesturen zetten een burgerwacht in om hun gebedshuizen ’s nachts in de gaten te houden. Dat zegt Aissa Zanzen van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN), een samenwerkingsverband waarbij 80 moskeebesturen zijn aangesloten.

Aanleiding zijn de recente aanslagen met brandbommen tegen moskeegebouwen in Zweden en de reacties daarop op een Nederlandse Facebookpagina. Op de pagina verschenen oproepen om dergelijke aanslagen ook in ons land te plegen.

Veiligheid

Volgens Zanzen hebben veel moskeeën extra veiligheidsmaatregelen genomen: "Sommigen hebben goede camerabewaking, anderen zetten een burgerwacht in en zo'n beetje alles daar tussenin". Hij merkt dat de aanslagen in Zweden de afgelopen week het gesprek van de dag waren, maar dat de schrik er goed in zit sinds de bedreigingen op de Facebookpagina verschenen.

De RMNN heeft zijn leden een brief gestuurd waarin de moskeebesturen worden opgeroepen waakzaam te zijn en direct de politie in te schakelen bij bedreigingen. Ook doen verschillende moslimorganisaties aangifte tegen de auteurs van de bedreigingen op Facebook.

STER Reclame