Reddingswerkers daags na de aanslag in Tanzania in augustus 1998
NOS Nieuws

Al-Qaida-verdachte sterft voor berechting in VS

De man die verdacht werd van betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998 is een week voor het begin van zijn proces in New York overleden. De 50-jarige verdachte Abu Anas al-Libi stierf gisteren in een ziekenhuis in New York, waar hij woensdag naartoe was gebracht vanuit een gevangenis in Manhattan.

Zijn zoon stelt de Amerikaanse autoriteiten verantwoordelijk voor de dood van zijn vader. In Amerikaanse gevangenschap kreeg Libi kanker.

al-Libi: een van de meest gezochte terroristen ter wereld

Commando's

Libi werd in oktober 2013 opgepakt door een Amerikaanse elite-eenheid in de Libische hoofdstad Tripoli en naar een Amerikaanse oorlogsschip voor de kust gebracht. Libië protesteerde destijds tegen de Amerikaanse actie. In september bleek uit processtukken dat de Libische regering de proceskosten voor Libi betaalde.

De Amerikanen zeggen dat er deze week plotseling medische complicaties optraden bij Libi en dat zijn advocaat en een imam bij zijn overlijden aanwezig waren.

Het proces tegen Libi en een mede-verdachte zou op 12 januari beginnen. Bij de aanslagen op de ambassades in Afrika in augustus 1998 kwamen 224 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl