Relatief veel zzp'ers beginnen een nagelstudio
NOS Nieuws

50.000 zzp'ers en eenmanszaken erbij in 2014

Het afgelopen jaar zijn er bijna 50.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en eenmanszaken in Nederland bij gekomen. Er zijn er nu bijna 880.000, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel over de ontwikkelingen in het Nederlandse bedrijfsleven in 2014.

Van de startende bedrijven is 99 procent een eenmansbedrijf of een klein bedrijf met een paar man personeel. De meeste 'eenpitters' zijn een organisatie-adviesbureau begonnen. Ook in de bouw komen er nog veel zzp'ers bij en opvallend veel starters hebben een eigen nagelstudio of beginnen als alternatief genezer.

In 5 jaar tijd is het aantal zzp'ers en eenmanszaken in Nederland met 51 procent gestegen.

Stoppers

De afgelopen jaren is vooral de dienstensector gegroeid. Daar zijn de meeste starters, maar ook het grootste aantal stoppers. De meer traditionele bedrijven hebben het moeilijk door de veranderende economie en het internet, vooral in het mkb is sprake van een afnemende vraag naar diensten en producten door andere internettoepassingen.

Het aantal grote bedrijven is vorig jaar met 1 procent afgenomen. Deze ontwikkeling heeft een enorme impact op de werkgelegenheid in Nederland, stelt de Kamer van Koophandel

Nederlanders worden steeds ondernemender

Populairste zzp-activiteiten

aantal
organisatie-adviesbureaus7.702
algemene burgerlijke en utiliteitsbouw6.299
overige specialistische zakelijke dienstverlening2.951
overige paramedische praktijken (geen fysiotherapie en psychologie) en alternatieve genezers2.653
schoonheidsverzorging, pedicures en manicures2.089

Voorteken

Het aantal bedrijven, inclusief zzp'ers en eenmanszaken, groeide afgelopen jaar met 5 procent. Er gingen minder bedrijven failliet. "Dat is een voorteken van een herstellende economie", zegt de Kamer van Koophandel.

De Kamer van Koophandel telde op 1 januari ruim 1,7 miljoen actieve bedrijven in Nederland, van eenmanszaken en mkb-bedrijven tot grote ondernemingen en multinationals.

KvK: minder faillissementen en meer zzp'ers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl