Het Internationaal Strafhof in Den Haag ANP

Verdere stappen van de Palestijnen om toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) zullen gevolgen hebben voor de Amerikaanse hulp aan de Palestijnen. Deze waarschuwing uitte een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een Palestijnse delegatie heeft vandaag documenten ingeleverd bij de VN in New York waarin de Palestijnen vragen om toetreding tot het ICC en 15 andere internationale organisaties. Dat is de laatste formele stap die nodig is voor de toetreding.

Eerder deze week tekende de Palestijnse premier Abbas de toetredingspapieren. Israël reageerde meteen afwijzend en dreigde met tegenmaatregelen.

Vredesproces

Hoewel president Obama niet tegen een Palestijnse staat is die naast Israël bestaat, wil de VS niet dat de Palestijnen eenzijdig stappen ondernemen zoals deze. Volgens de VS en Israël schaden dit soort stappen het vredesproces.

Als lid van het ICC kunnen de Palestijnen Israëlische politici en militairen voor het hof dagen op beschuldiging van oorlogsmisdaden.

"Het zal u niet verbazen dat deze stap gevolgen krijgt, maar we bekijken de kwestie eerst nog", zei de Amerikaanse regeringsfunctionaris. De VS heeft de Palestijnse Autoriteit op allerlei manieren ondersteund.

STER reclame