De Blue Sky M stond deze zomer te koop voor ongeveer 600.000 dollar
NOS Nieuws

'Niet moeilijk om aan vrachtschip te komen'

Het is voor mensensmokkelaars niet moeilijk om aan een vrachtschip te komen. Eigenaren van zulke schepen worden door geen enkele overheid geregistreerd en er zijn geen speciale documenten voor nodig, zeggen scheepvaartdeskundigen tegen de NOS.

Deze week werden in de Middellandse Zee twee vrachtschepen vol met vluchtelingen aangetroffen. De bemanning had de vluchtelingen stuurloos achtergelaten. Het was waarschijnlijk het werk van criminele bendes, die veel geld verdienen aan de vluchtelingen en hen vervolgens aan hun lot overlaten.

Voor de autoriteiten is het moeilijk om te achterhalen wie de eigenaren zijn, omdat zoiets als een kadaster voor vrachtschepen niet bestaat. Via tussenpersonen en katvangers is het mogelijk om een schip te bezitten zonder dat de buitenwereld achter de werkelijke eigenaar komt, zeggen de deskundigen.

Vluchtelingen per vrachtschip lucratief

Lucratief

De Blue Sky M, die dinsdag in de problemen raakte bij het Griekse eiland Corfu, stond deze zomer te koop via een Roemeens bedrijf voor ongeveer 600.000 dollar. De Ezadeen, die vandaag werd aangetroffen voor de zuidkust van Italië, zou veel goedkoper zijn.

De vluchtelingen, vaak afkomstig uit Afrika of het Midden-Oosten, betalen soms wel 4000 euro om de overtocht naar Europa te maken. Ze gaan vaak met honderden tegelijk aan boord, waardoor het voor criminele bendes lucratief wordt om zo'n vrachtschip aan te schaffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl