Zr. Ms. Zeeleeuw is al sinds 1990 in gebruik bij Defensie
NOS Nieuws

Defensie: risico asbest in onderzeeërs valt mee

Het ministerie van Defensie ontkent dat personeel van de onderzeeboot de Zeeleeuw willens en wetens is blootgesteld aan asbest. Het ministerie reageert daarmee op een uitzending van het KRO-programma Brandpunt Reporter.

In de tv-uitzending van aanstaande zondag stelt Brandpunt Reporter dat opvarenden van de Zeeleeuw jarenlang zijn blootgesteld aan kankerverwekkend asbest. Dat zit al sinds de bouw van de onderzeeër in de jaren 80 in de belangrijkste elektrische motorkamer, de luchtverhitter en in kabelgoten.

Onderhoud

Asbestvezels kunnen bij inademing kanker veroorzaken. Volgens Defensie zijn er pas vezels vrijgekomen tijdens groot onderhoud in november 2013. Sindsdien is de Zeeleeuw uit de vaart. Er zijn dus volgens Defensie alleen mensen blootgesteld aan asbestdeeltjes tijdens het onderhoud.

Brandpunt Reporter zegt dat er al veel langer een besmettingsrisico was. Er zouden al sinds de bouw van de Zeeleeuw asbestvezels zitten tussen bundels bedrading van de boot. Verder zijn er volgens het tv-programma asbeststukken in het luchtsysteem beschadigd tijdens het verwijderen van een verwarmingselement, waardoor er al voor het onderhoud vezels zijn vrijgekomen. De marine is toch gewoon blijven varen met de Zeeleeuw.

Honderden marinemensen die de afgelopen 25 jaar op de Zeeleeuw hebben gewerkt, liepen volgens Brandpunt Reporter gevaar om asbestvezels in te ademen.

Andere onderzeeërs

De andere drie onderzeeboten van Defensie zijn van hetzelfde type als de Zeeleeuw. Het ministerie gaat ervan uit dat op die boten op dezelfde plaatsen asbest zit.

Minster Hennis zegt dat de problemen op die duikboten onder controle zijn. Er zijn volgens haar bij onderzoek geen asbestvezels aangetroffen. Brandpunt Reporter zegt stukken in handen te hebben waaruit blijkt dat niet alle delen van de boten zijn onderzocht.

De drie andere onderzeeërs worden tussen 2016 en 2020 onderzocht tijdens gepland onderhoud en als er asbest in zit, wordt dat verwijderd.

Chroom-6

Vorig jaar was er ook al ophef over het gebruik van gevaarlijke stoffen door Defensie. Toen bleek onder meer dat Defensie jarenlang verf met het kankerverwekkende chroom-6 had gebruikt.

Minister Hennis beloofde hierna om de Tweede Kamer sneller op de hoogte te brengen van zaken waarin gevaarlijke stoffen een rol spelen. Daarom heeft ze vlak voor het kerstreces een brief naar de Kamer gestuurd over deze asbest-zaak. Dat deed ze wel naar aanleiding van de reportage van Brandpunt Reporter, waaraan Defensie al had meegewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl