Dit soort kantoren zullen langzaam uit het straatbeeld verdwijnen
NOS Nieuws

'Bankkantoor gaat bijna helemaal verdwijnen'

Traditionele bankkantoren zullen grotendeels uit het straatbeeld verdwijnen. Marktonderzoeker Locatus verwacht dat banken maar twintig tot dertig kantoren houden.

"Die kantoren zullen ook een heel ander karakter hebben dan de huidige filialen", zegt Gerard Zandbergen van het onderzoeksbureau in Het Financieele Dagblad.

Zandbergen verwacht dat over tien jaar het traditionele bankkantoor helemaal verdwenen is.

Halvering

De afgelopen tien jaar gingen bij 1501 filialen van ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal de deuren dicht. Dat is een daling van 52 procent. Klanten regelen steeds meer zelf via internet en hun smartphone en daarom is een deel van de lokale kantoren overbodig.

ABN Amro sluit naar verwachting de komende jaren ongeveer eenderde van de kantoren. En ook de Rabobank gooit de deuren van 400 vestigingen dicht. Vorig jaar had de bank nog 800 vestigingen.

Nieuwe filialen

Alleen SNS Reaal gaat tegen de stroom in. De bank breidt haar vestigingen uit met 60 winkels naar 230 in totaal. "We hebben een model gevonden waarbij het openen van winkels nog wel kosteneffectief is. Natuurlijk merken ook wij dat klanten steeds meer zelf online regelen, maar toch merken we dat er ook nog steeds behoefte is aan echte winkels", zegt een woordvoerder van SNS.

Dochteronderneming Regiobank zet in op steunpunten door het land, zoals speciale balies in supermarkten.

Marketingdeskundigen verwachten dat banken in de toekomst gaan experimenteren met 'pop-upstores'. Dat zijn tijdelijke winkels op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals winkelstraten en stations.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl