Een verdachte voor de rechter
NOS Nieuws

Wat is supersnelrecht eigenlijk?

Een klein deel van de mensen die zich tijdens de jaarwisseling hebben misdragen, krijgt te maken met supersnelrecht, maar wat is dat eigenlijk?

Wat is supersnelrecht?

Bij supersnelrecht is het de bedoeling dat strafzaken zo snel mogelijk worden afgehandeld. Verdachten worden binnen drie tot zes dagen voorgeleid. Als ze worden bestraft, kunnen ze die straf direct uitzitten.

In eenvoudige zaken, waarvoor weinig onderzoek nodig is, wil het Openbaar Ministerie een lik-op-stukbeleid voeren. Het OM wil daarmee laten zien dat het gedrag van de verdachten niet wordt getolereerd.

Kan supersnelrecht voor iedere zaak worden ingezet?

Nee, niet iedere zaak komt in aanmerking voor het supersnelrecht. Hoe sneller een zaak voor de rechter wordt gebracht, hoe minder tijd er is voor onderzoek. Alleen eenvoudige zaken zijn daarom geschikt voor supersnelrecht.

Het gaat meestal om openbare geweldpleging, geweld tegen hulpverleners of brandstichting. Overigens moet de verdachte zelf willen meewerken aan supersnelrecht. Als hij of zij dat niet wil, wordt de zaak voor de reguliere rechter gebracht.

Wat is het verschil met snelrecht?

Snelrecht en supersnelrecht zijn onderdeel van het lik-op-stukbeleid. Bij snelrecht moet een verdachte binnen zeventien dagen worden voorgeleid. Bij supersnelrecht moet dat binnen drie tot zes dagen gebeuren.

Wordt er strenger gestraft bij supersnelrecht?

Nee, de straffen zijn hetzelfde als bij een normaal strafproces. Maar rechters kunnen wel strenger straffen als het gaat om geweld tegen hulpverleners. Ook geweld tijdens Oud en Nieuw kan zwaarder worden bestraft.

Wanneer wordt supersnelrecht toegepast?

Supersnelrecht wordt niet alleen tijdens Oud en Nieuw toegepast. Bij grote evenementen zoals Koningsdag of voetbalwedstrijden wordt het hele jaar door supersnelrecht toegepast. Het afgelopen jaar zijn er zo’n 1500 supersnelrechtzaken geweest en 4800 snelrechtzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl