De voorzitter van de Eerste Kamer vindt dat het kabinet de weggestemde zorgwet van minister Schippers niet mag doordrukken
NOS Nieuws

Senaatsvoorzitter: doordrukken wet in strijd Grondwet

De voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol hekelt het voornemen van het kabinet om via een omweg de zorgwet van minister Schippers door de Senaat te loodsen. Ze vindt dat in strijd met de Grondwet en een ondermijning van het parlementaire stelsel. De voorzitter uitte haar kritiek in het radioprogramma De Ochtend.

Het kabinet voerde voor het kerstreces drie dagen crisisoverleg over de door drie PvdA-senatoren weggestemde zorgwet, een belangrijke wet voor VVD-minister Schippers. Op donderdagnacht bereikten het kabinet en de coalitiepartijen een compromis. De wet wordt met enkele versoepelingen langs de "koninklijke weg" opnieuw ingediend. Als de wet opnieuw strandt in de Eerste Kamer, wil het kabinet de wet met een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) uitvoeren. De oppositie is hier tegen.

Het hart

De voorzitter van de Eerste Kamer vindt de aanpak van het kabinet zorgelijk. "Niet alleen de Eerste Kamer wordt omzeild, maar het parlementaire systeem wordt ook omzeild". Volgens haar is een AmvB een instrument om een wet uit te voeren. "Het is een lagere wetgeving, bedoeld voor de uitvoering en niet bedoeld om het hart van een wet te veranderen. Een wet kun je alleen veranderen met een andere wet."

Niet alleen de Eerste Kamer wordt omzeild, maar het parlementaire systeem wordt ook omzeild

Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol

De voorzitter is ook niet te spreken over de manier waarop het kabinet de wet topinkomens semipublieke sector in de Eerste Kamer heeft behandeld. In het kerstreces is er nog een extra vergadering ingepland om te zorgen dat de wet van PvdA-minister Plasterk per 1 januari ingevoerd kan worden. De VVD-ministers Blok en Schippers zijn alleen niet van plan de wet in 2015 al in te voeren, omdat het voor hen te kort dag is.

"Had dit geregeld in het kabinet", verzuchtte Broekers-Knol in het radioprogramma. "Het is best wel zorgelijk dat de wet nu niet in werking treedt, terwijl de Eerste Kamer er een extra vergadering voor heeft ingelast." Ze vindt het slecht voor de uitstraling van de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl