NOS Nieuws

Politie met jaarwisseling extra alert in Hoogkerk

In Hoogkerk is de politie vanavond extra alert. Het is al vier avonden onrustig in het Groningse dorp. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten en zullen extra surveilleren. Mocht het nodig zijn, dan treden we zo snel mogelijk op", zegt een politiewoordvoerder.

Het was gisteravond opnieuw raak in Hoogkerk. Voor de vierde avond op rij werd er brandgesticht in het dorp. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen bij het vuur werden ze bekogeld met stenen en vuurwerk. De ME greep in om de rust te herstellen. De politie heeft gisteravond twee mannen opgepakt en vanochtend één. De arrestanten van 17, 19 en 29 jaar komen uit Sauwerd, Groningen en Hoogkerk.

Het is al vier avonden onrustig in het Groningse dorp. Daarom is de politie vanavond extra alert.

Zondag werden al zes mannen opgepakt omdat ze tot twee keer toe brand zouden hebben gesticht op het Nijverheidsplein. Ook bekogelden ze agenten met vuurwerk. "Het is wel vaker onrustig in Hoogkerk rond de jaarwisseling, maar zoveel avonden op rij hebben we nog niet meegemaakt", aldus de politiewoordvoerder.

Vreugdevuren

Burgemeester Ruud Vreeman van Groningen liet weten hard op te treden tegen relschoppers. Hij vindt het "volstrekt onbegrijpelijk" dat hulpverleners worden aangevallen met vuurwerk. Ook worden vreugdevuren niet getolereerd. De vuren leiden volgens Vreeman tot gevaarlijke situaties en overlast. "We zitten er vanavond bovenop", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Ook ondernemers in Hoogkerk houden rekening met een onrustige jaarwisseling. "Als er in de aanloop naar de jaarwisseling ongeregeldheden zijn geweest, dan zie je dat men uit andere stadswijken ook hiernaartoe komt. Dan kan het snel uit de hand lopen", vertelt een ondernemer tegen RTV Noord.

Strengere straffen

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken riep feestvierders gisteravond op om hulpverleners tijdens Oud en Nieuw hun werk te laten doen. De oproep deed hij bij een bezoek aan een brandweerkazerne in Hilversum. Plasterk overhandigde een speciale handleiding met maatregelen die het afgelopen jaar zijn genomen, zoals strengere straffen voor geweldpleging tijdens de jaarwisseling.

Minister Plasterk hoopt op een rustige Oud en Nieuw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl