ANP

Dit jaar koopt een op de zeven Nederlanders vuurwerk; ongeveer 1,8 miljoen mensen. Dat zijn vooral jongeren en volwassenen met kinderen. Naarmate mensen ouder worden, steken zij minder vuurwerk af en krijgen zij daar meer weerzin tegen.

Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau I&O Research deed onder bijna 6000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. 

Bijna zes op de tien mensen is bang voor vuurwerk dat dichtbij wordt afgestoken. Dat geldt vooral voor vrouwen en voor ouderen.

Meerderheid voor verbod

Het onderzoek onderstreept wat eerdere onderzoeken ook al lieten zien: een meerderheid (56 procent) is voor een vuurwerkverbod voor particulieren, mits gemeenten in plaats daarvan vuurwerkshows organiseren rond de jaarwisseling. 

De regels voor het afsteken van vuurwerk zijn dit jaar flink aangescherpt. Dat is gebeurd om overlast voor omwonenden te voorkomen en het aantal vuurwerkslachtoffers terug te dringen.

Geen beperkingen

Voor het eerst mag vuurwerk pas op Oudjaarsdag vanaf 18.00 uur worden afgestoken. En dat mag gebeuren tot Nieuwjaarsnacht 02.00 uur. 

Overigens blijkt uit de peiling van I&O Research dat een op de vijf afstekers van vuurwerk niet van plan is zich aan die beperkingen te houden. 

STER reclame