NOS NieuwsAangepast

CDA-top noemt CDA niet conservatief

Vicepremier Verhagen en CDA-fractieleider Van Haersma Buma willen hun partij niet conservatief noemen. Ze zeiden dat in reactie op CDA-minister Hillen, die denkt dat de PVV onder meer zo groot is geworden doordat het CDA lang te progressief is geweest. Hillen zei verder dat het goed is dat het CDA een conservatieve partij is geworden.

Verhagen en Van Haersma Buma spreken van een goede bijdrage aan de discussie door Hillen, maar willen zelf geen "etiketten plakken". Op het congres leidden Hillens uitspraken tot discussie.

Veel leden zijn het er niet mee eens. De Kamerleden Koppejan en Ferrier roerden zich. Ferrier: "Ik herken in mijn partij als een conservatieve partij. Ik heb heel bewust lid geworden van het CDA, juist omdat het een brede middenpartij is."

Koppejan: "Het conservatisme heeft natuurlijk absoluut niet de toekomst. Het is een hopeloze onderneming in een sterk veranderende samenleving. Waar alles om ons heen verandert, moet je niet krampachtig willen vasthouden aan het oude, maar moet je juist antwoorden formuleren op de vragen van de 21ste eeuw.

Partijvoorzitter

Het CDA-congres heeft verder uitgesproken dat de partijvoorzitter niet meer in het kabinet mag. Waarnemend voorzitter Bleker werd dit jaar staatssecretaris van Landbouw. In 2007 werd voorzittter Van Bijsterveldt staatssecretaris van Onderwijs. De leden vinden dat de partijvoorzitter geen belang mag hebben bij de uitkomst van de formatie.

Het CDA wil de uitgangspunten van de partij komend jaar vertalen naar een "agenda 2020". Dat moet de partij weer een eigen gezicht geven op thema's als sociale zekerheid en integratie. Het bestuur gaat werken aan een plan van aanpak voor de selectie van CDA-vertegenwoordigers en aan instrumenten voor zelfcorrectie binnen de partij.

Vernieuwing

Het CDA-congres in Utrecht ging vooral over vernieuwing van de partij. Het bestuur wilde de rijen sluiten, na een hectische periode. Daarin leed het CDA een zware verkiezingsnederlaag, vertrok premier Balkenende en bleken de leden ernstig verdeeld over samenwerking met de PVV.

Deze week kwamen er twee kritische nota's uit, waaronder één van de CDA- jongeren. Ook was er kritiek op de wijze waarop Balkenende direct na de val van het kabinet weer lijsttrekker werd.

Enkele prominenten waren niet op het congres, ze zeiden af: oud-premier Balkenende en de oud-ministers Hirsch Ballin en Klink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl