Jan Blokhuijsen stelde op de NK allround teleur
NOS Schaatsen

Hersman: je ziet aan alles dat Blokhuijsen uit balans is

Niet de kampioenen Ireen Wüst of Sven Kramer wisten zondag de schijnwerpers op zich gericht tijdens de slotdag van de KPN NK allround. Jan Blokhuijsen en de Corendon-ploeg eisten ongevraagd alle aandacht voor zich op. NOS-schaatsanalyticus Martin Hersman blikt terug.

"Deze NK allround waren een van de boeiendste van de afgelopen jaren. Door alles wat er gebeurde, maar ook omdat er minder startplekken te verdelen waren", oordeelt Hersman, die de Corendon-ploeg op meerdere fronten door het ijs zag zakken.

Ongewild speelde Blokhuijsen de hoofdrol in de Corendon-soap die de NK beheerste. Hij reed een matige 1.500 meter en zegde vervolgens - omdat hij zichzelf niet voor schut wilde zetten - af voor de tien kilometer. Naderhand stak hij zijn mening over zijn eigen optreden niet onder stoelen of banken en ruziede hij voor de camera’s openlijk met coach Jan van Veen.

Dit is topsport en als je een half procent minder bent, ben je niets meer. De klok liegt niet.

Martin Hersman

"Je ziet aan alles dat hij mentaal, emotioneel en fysiek niet in balans is. Dit is topsport en als je een half procent minder bent, ben je niets meer. De klok liegt niet", aldus Hersman. "Je zag dat hij voor de camera aan alles twijfelde, aan zijn omgeving, aan zijn schaatsen, aan zichzelf."

Er komt op korte termijn een gesprek tussen Van Veen en Blokhuijsen. "Het wordt voor hem een heel pittig traject en ik vraag me af of het in deze setting gaat lukken terug te komen. Hij zal het roer rigoureus moeten omgooien, zoals hij in het verleden ook al eens heeft gedaan. Het is doodzonde, want hij is een groot talent. Hij was de eerste die Kramer op de vijf kilometer en de allroundkampioenschappen wist uit te dagen."

Zelf gaf Blokhuijsen aan dat het misschien beter was geweest als hij even afstand had genomen van de schaatssport. Hersman: "Jeremy Wotherspoon is er ooit een keer een jaar uitgestapt, maar dat is in Nederland moeilijk. Je hebt sponsorverplichtingen en verdient dan geen geld."

"Hij is nog hartstikke jong en heeft op de Spelen in Sotsji geen individueel goud gewonnen. Er is meer aan de hand dan dit. Misschien had hij qua coaching en individuele begeleiding andere keuzes moeten maken."

Ik pleit voor één week waarin we alle selectiewedstrijden rijden. Vorig jaar was het bewijs dat we dan op ons best zijn. Je kunt niet continu blijven pieken.

Martin Hersman

Ondertussen uit Hersman zijn ongenoegen over de selectiecriteria die dit seizoen worden gehanteerd. "Ik begrijp helemaal niets van de wijze waarop we dit seizoen selecteren. Zelf vind ik het al lastig te volgen en dat zegt genoeg. Voor de gemiddelde sportkijker is er geen touw aan vast te knopen. Ik pleit voor één week waarin we alle selectiewedstrijden rijden. Vorig jaar was het bewijs dat we dan op ons best zijn. Je kunt niet continu blijven pieken."

Jillert Anema, de coach van onder anderen Carien Kleibeuker, was eveneens kritisch over de kwalificatiewedstrijden. Volgens de coach rijden schaatsers hun selectiewedstrijden onder verschillende en daardoor niet te vergelijken omstandigheden.

"Ik ben het helemaal met Anema eens, maar dat roep ik al jaren. De omstandigheden van ’s ochtends en ’s middags zijn niet te vergelijken. Het maakt verschil of je 's ochtends in een lege hal of 's middags in een volle hal met 10.000 toeschouwers rijdt. Iemand als Kleibeuker was gewoon zwaar in het nadeel. Zij is een prof maar door zo’n maatregel is gewoon haar seizoen naar de knoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl