NOS Nieuws

Hulpverleners durven geen aangifte te doen

Hulpverleners durven geen aangifte te doen

Hulpverleners als brandweerlieden, ambulancemedewerkers en agenten doen vaak geen aangifte van geweld of agressie uit angst voor represailles van de daders. Dat zegt belangenorganisatie Stichting Hulp voor Hulpverleners op basis van een enquête onder ruim 2500 mensen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat nog altijd veel hulpverleners te maken krijgen met verbale of fysieke agressie, bedreiging of intimidatie. Bijna twee derde (63 procent) zegt hier de afgelopen tien jaar mee te zijn geconfronteerd.

"Verdrievoudiging"

Ondanks campagnes van de overheid die deze vorm van geweld moeten indammen, ziet Hulp voor Hulpverleners een toename van het aantal incidenten. Met name de afgelopen drie jaar. "Het is zelfs een verdrievoudiging ten opzichte van 2005/2006. Het varieert van iemand uitschelden tot slaan of schoppen terwijl iemand hulp aan het verlenen is."

De enquête laat zien dat hulpverleners ook vaak geen aangifte doen omdat ze collega’s niet tot last willen zijn of omdat ze de aangifteprocedures binnen de eigen organisatie niet goed kennen.

Ze zeggen dat ze de tijd die ze voor een aangifte kwijt zijn nuttiger kunnen besteden. Bovendien houden ze iemand van zijn werk die in die tijd ook andere dingen kan doen.

Jacco Scheer - Hulp voor Hulpverleners

Ook zegt 27 procent van de hulpverleners negatieve ervaringen te hebben overgehouden aan het doen van aangifte. "Dat komt omdat zij nadien door de dader zijn lastiggevallen of bedreigd. Ook komt het voor dat ze teleurgesteld zijn omdat daders niet worden vervolgd." Volgens Scheer weten veel hulpverleners niet dat zij ook anoniem aangifte kunnen doen op basis van hun dienstnummer.

Een medewerker van een jeugdinrichting die anoniem wil blijven, herkent dit beeld. "Er is vanuit de directie geen beleid op het doen van aangifte als je weer eens een kop hete soep over je heen gegooid krijgt. Je hebt genoeg collega's die gewond zijn geraakt en geen aangifte durven te doen omdat ze in hun dagelijks werk met de dader worden geconfronteerd."

Thuiszorg

Hulp voor Hulpverleners vindt dan ook dat het makkelijker moet worden voor hulpverleners om aangifte te doen en dat de informatievoorziening beter moet.

Hulpverleners konden de enquête online invullen. Dat deden niet alleen politiemensen, brandweerlieden en ambulancemedewerkers, maar ook hulpverleners uit onder meer de thuiszorg, de reddingsbrigade, huisartsen en verpleegkundigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl