De auto waarin Ali Akgün reed toen hij werd doodgeschoten
NOS Nieuws

Waarom werd Ali Akgün vermoord?

In de Turkse krant Sabah staan twee scenario's voor de moord op Ali Akgün, een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces. Volgens de krant Sabah is Akgün mogelijk vermoord omdat een van zijn vrienden informant zou zijn voor de Amerikaanse drugspolitie DEA. Basis voor dat gerucht is het onderscheppen van een grote partij heroïne in Griekenland in juni dit jaar.

Ook zou een partij drugs van Akgün's tegenstanders, die in Nederland klaar stond voor verzending, op het laatste moment zijn onderschept.

Akgün zou hebben samengewerkt met Vedat S., die ook op 24 december werd doodgeschoten in Istanbul en met Naci Şerifi Z., die in september ontsnapte aan de dood omdat niet hij maar zijn dochter in de auto zat. Zij werd doodgeschoten.

Bende-oorlog

Maar het zou ook goed kunnen dat Akgün is gedood vanwege een al tien jaar slepende bende-oorlog tussen een groep drugshandelaren uit het Zwarte Zeegebied en een groep die opereert vanuit de stad Adiyaman.

Beide groepen willen de Nederlandse drugsmarkt beheersen en hebben bovendien ruzie over de verdwijning van 5 miljoen euro, tien jaar geleden. De leider van de drugsbende uit het Zwarte Zeegebied is Atilla Ö.

Moordaanslag

Ali Akgün werd in Nederland verdacht van het beramen van een moordaanslag op Atilla Ö. Hij stond daarvoor terecht in het Passageproces.

Atilla Ö. kreeg ruzie met zijn voormalige jeugdvriend Murat G. over geld. Murat G. werd op 10 december in Amsterdam vermoord, vermoedelijk door handlangers van Aitlla Ö. Als vergelding voor die moord zou Akgün zijn doodgeschoten.

Vrijdag schreef de Turkse krant Sabah nog dat Ali Akgün op de vlucht was voor drie Nederlandse drugshandelaren die hij voor 5 miljoen dollar had opgelicht. Akgün zat aanvankelijk in Dubai, maar vertrok uiteindelijk naar Istanbul. Hij zou Vedat S. gevraagd hebben om hem te beschermen. Dat zou verklaren waarom beide mannen op dezelfde dag zijn vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl