Nigeriaanse kinderen die zijn gevlucht voor Boko Haram krijgen les in een kamp in Kameroen AFP

In het noorden van Kameroen heeft de terreurbeweging Boko Haram tientallen mensen gedood bij een aanval op een dorp. Volgens de gouverneur van het Mozogo district zijn er zeker 23 doden, maar het zouden er meer kunnen zijn.

Bij de aanval zou het hele dorp zijn platgebrand.

Boko Haram strijdt in Nigeria voor strenge toepassing van islamitische wetten. De laatste tijd zijn de extremisten ook actief in het buurland Kameroen. Het Mozogo district ligt vlakbij de grens. Er wonen duizenden Nigeriaanse vluchtelingen in kampen.

Tot nu toe beperkte Boko Haram zich in Kameroen tot het ontvoeren van buitenlanders en aanvallen op het leger van Kameroen. Kameroen heeft bij de grens militairen gelegerd om te voorkomen dat de beweging voet aan de grond krijgt.

Eerder deze maand werden 116 leden van Boko Haram gedood toen de beweging elders in het noorden van Kameroen het leger aanviel.

In november vernietigden Kameroense militairen een tank van Boko Haram, een kilometer van de grens met Nigeria. AFP

Ontvoeringen

Boko Haram wordt dit jaar in Nigeria verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering van bijna 600 mensen, vooral kinderen en vrouwen. Bijna de helft van hen werd op 14 april in Chibok meegenomen. Ook daarna waren er geregeld ontvoeringen van tientallen mensen.

In mei 2013 heeft de Nigeriaanse president Jonathan de noodtoestand afgekondigd in drie noordelijke deelstaten, maar dat heeft het aantal aanvallen en ontvoeringen alleen maar doen toenemen.

Human Rights Watch constateert dat armoede, corruptie, wetteloosheid en misbruik door veiligheidstroepen een klimaat heeft geschapen waarin militante groepen als Boko Haram hun gang kunnen gaan. 

STER reclame