ANP
NOS Nieuws

Kane stopt na 16 jaar

Na zestien jaar toeren en negen albums trekt Kane de stekker eruit. De band van Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen zegt geen behoefte meer te hebben om een nieuw album op te nemen of het podium weer op te gaan.

De groep begon vorig jaar al aan een "sabbatical met een open einde", zoals de bandleden het toen omschreven. Ze hebben nu besloten de draad niet meer op te pakken.

Kane ontstond in 1998 in Den Haag. Al snel daarna werd de band ontdekt door talentscout Henkjan Smits, die de groep een platencontract bezorgde. In korte tijd veroverde Kane een plaats aan de top van de Nederlandse muziekwereld met hits als Where do I go now en So glad you made it.

Het succes leidde tot vier platina en vier gouden albums en meerdere MTV-awards. In 2003 speelde de band voor een uitverkochte ArenA en in 2008 voor 42.000 man in de Kuip.

Muziek als therapie

In 2004 werd Dinand Woesthoff getroffen door een persoonlijk drama toen zijn vrouw, actrice Guusje Nederhorst, op 34-jarige leeftijd overleed aan kanker. Hij schreef voor haar het nummer Dreamer, de best verkochte Nederlandse single van dat jaar. "Het vuur voor de muziek als therapie is altijd de sleutel geweest. In voor- en tegenspoed", schrijven Woesthoff en Van Leeuwen in een verklaring op hun website.

Door de jaren heen wisselde de samenstelling van de groep. Naast Woesthoff en Van Leeuwen werkten er veel verschillende gitaristen, bassisten en drummers mee aan de albums.

Op de website van Kane stellen de bandleden dat ze "de val van repetitie" voor willen blijven. "We hebben gezegd wat we wilden zeggen, langer dan we hadden durven voorspellen, met meer support dan we ooit hoopten te dromen. Het vuur erend is het tijd om het boek te sluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl