Norichio Nieveld scoorde de gelijkmaker voor het Surinaamse gelegenheidselftal tegen W. Connection uit Trinidad en Tobago

Aarzelende start Suriname op weg naar WK 2018

Het project om Suriname met behulp van een contingent (oud-)eredivisiespelers naar het WK van 2018 te loodsen, heeft een valse start gekregen. Bij de eerste officieuze interland kwam het gelegenheidselftal van bondscoach Dean Gorré niet verder dan een 1-1 remise tegen W. Connection, de kampioen van Trinidad en Tobago.

De Surinaamse voetbalbond organiseerde het oefenduel om maatschappelijke en politieke steun te verwerven voor het plan om de weg vrij te maken voor Nederlandse voetballers met een Surinaamse achtergrond in de nationale ploeg. Het Surinaamse parlement stemt in 2015 over een voorstel om profvoetballers op basis van 'bijzondere expertise' een Surinaams paspoort te gunnen.

Remise

De 5.000 bezoekers in het André Kamperveen-stadion in Paramaribo zagen een aanvallend begin van de Surinaamse ploeg. De stormloop op het doel van W. Connection resulteerde in liefst zeven hoekschoppen binnen twintig minuten, maar niet in doelpunten.

Halverwege de eerste helft bracht Jerell Brito de bezoekers zelfs op voorsprong. Een kwartier na rust kopte Norichio Nieveld (FC Eindhoven), net ingevallen voor Ryan Koolwijk, de gelijkmaker tegen de touwen. De strafschoppenserie na het duel werd met 3-1 gewonnen door de bezoekers uit Trinidad en Tobago.

Surinaams paspoort

Het Surinaams voetbalelftal kwalificeerde zich in een ver verleden twee keer (1977, 1985) voor de eindfase van de Noord- en Midden-Amerikaanse zone (CONCACAF), maar kwam nooit in aanmerking voor een plek op het WK. Met de inbreng van in Nederland opgegroeide profs met een Surinaamse achtergrond hoopt de Surinaamse voetbalbond een gooi te doen naar kwalificatie voor het WK in Rusland in 2018.

Tegen W. Connection was de 22-jarige Stefano 'Boeroe' Rijssel van de Surinaamse kampioen Inter Moengotapoe de enige speler met een Surinaams paspoort. De aanvaller, die ook 23 officiële interlands achter zijn naam heeft staan, kwam na rust in het veld.