NOS Nieuws

Gevangenis Curaçao extra bewaakt

 • NOS/Dick Drayer
  De afzetting van de hoofdweg naar de gevangenis.
 • Dick Drayer / NOS
  De zwaarbewapende militairen dragen kogelwerende vesten en bivakmutsen, zodat ze onherkenbaar zijn
 • Dick Drayer / NOS
  De militaire bijstand is aangevraagd door de minister van Justitie van Curaçao
 • Dick Drayer / NOS
  In het Centrum voor Detentie en Correctie, zoals de voormalige Bon Futuro gevangenis nu heet, zitten 400 gevangenen

In en rond de gevangenis op Curaçao is extra bewaking ingezet. Drie posten van de Koninklijke Landmacht bewaken het complex in Koraal Specht. Er zijn honderd militairen van de landmacht opgeroepen.

Volgens gevangenisdirecteur Urny Florán is de bewaking verscherpt vanwege de overplaatsing van twee misdadigers naar Nederland, onder wie Liomar W. Die ontsnapte begin dit jaar, maar werd later weer aangehouden. Er zouden plannen over een nieuwe ontsnapping zijn uitgelekt.

Razzia's

Afgelopen maandag zijn grote razzia's gehouden in de gevangenis, nadat een eerste plan voor een gevangenisuitbraak was uitgelekt. De gevangenisleiding doorzocht alle cellen en vond onder meer mobiele telefoons, drugs, anabole steroïden en zelfgemaakte wapens. In twee cellen was een deel van de tralies doorgezaagd.

De militaire bijstand is door de minister van Justitie van Curaçao uit veiligheidsoverwegingen aangevraagd. De gouverneur heeft het verzoek neergelegd in Den Haag. Die kende de bijstand toe, waarop alle verloven op het eiland met Kerst zijn ingetrokken.

Onveilig

De toegangswegen naar de gevangenis zijn nu afgezet, bezoekers mogen daar niet passeren. Ook het ruwe terrein rondom het complex is afgezet met prikkeldraad. De zwaarbewapende militairen dragen kogelwerende vesten en bivakmutsen, zodat ze onherkenbaar zijn. Een helikopter staat standby op het gevangenisterrein.

In het Centrum voor Detentie en Correctie, zoals de voormalige Bon Futuro gevangenis nu heet, zitten 400 gevangenen opgesloten. De Raad voor de Rechtshandhaving concludeerde in september dat de gevangenis te onveilig is voor gevangenen en bewaarders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl