Rosita 10 jaar na de tsunami NOS

Drieduizend mensen, een kwart van alle inwoners, kwamen om bij de tsunami in het dorp Aleue Naga op Atjeh. Rosita verloor haar drie kinderen en haar zus. Haar leven werd ondersteboven gegooid. De NOS volgde haar een jaar lang, vanaf het eerste moment na de tsunami, haar tijd in een vluchtelingentent, tot ze aan het eind van 2005 in een barak terechtkwam. Hoe is het haar sindsdien vergaan? Correspondent Michel Maas zocht haar op.

Rosita kijkt met gemengde gevoelens naar het filmpje dat de NOS destijds uitzond. Dat filmpje eindigde positief. Rosita en haar man waren een vishandel begonnen met geld uit Nederland. Toen kwam 2009. Hun vissersboot zonk en daarmee kwam er een einde aan hun vishandel. 

In datzelfde jaar verliet haar man haar voor een andere vrouw. "Ik werd afgedankt, als vuilnis. Mijn kinderen had ik ook al niet meer", vertelt ze. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze aan de tsunami en haar kinderen denkt. 

Maar Rosita probeert positief te blijven en is nu actief in een vrouwengroep. "Dat motiveert mij. Ik hoop dat ik mezelf weer kan oprichten na alle ellende."

Tsunami 10 jaar geleden

STER reclame