Het Oranjeplein in het centrum van Salvador
NOS Nieuws

Goooooooool! Hoe de 5-1 het WK in Brazilië bepaalde

Van 20 tot en met 31 december blikken verslaggevers en correspondenten van de NOS terug op het nieuwsjaar 2014. Internetverslaggever Marcia Ottevanger was tijdens het WK voetbal in Brazilië en volgde de historische wedstrijd tegen Spanje op het vliegveld van Salvador.

"Olanda? Ah, 5-1! Very good!" Het was een veelgehoorde reactie tijdens het WK in Brazilië. Waren de verwachtingen van Oranje van tevoren nog niet heel hoog, de klinkende overwinning op Spanje zorgde voor een heel ander beeld.

In voetbalminnend Brazilië werd het voor een Nederlandse verslaggever ineens wel heel makkelijk werken. Wat volgde waren vijf weken van Oranjefeesten, voetbalgesprekken met taxichauffeurs en praatjes met Brazilianen die steeds opnieuw een finale tussen Nederland en Brazilië voorspelden.

Spanje - Nederland, de wedstrijd die de toon zette voor de rest van het WK. Op vrijdag 13 juni zat heel Nederland voor de tv. In het bloedhete Salvador verzamelden zich enkele duizenden Oranjefans. 's Middags vierden ze feest in het historische centrum. De inwoners van Salvador hadden er lang naar uitgekeken, dus toen de eerste supporters zich lieten zien, doken de straatverkopers erop af met ijskoud bier, kokosnoten met een rietje of de speciale armbandjes uit Salvador die normaal in alle kleuren te krijgen zijn, maar nu vooral in het oranje.

Open mond

De Salvadorianen weten zelf heel goed hoe ze een feestje moeten bouwen, met trommels en carnavalsoptochten en veel gedans. Maar ze stonden toch met open mond te kijken naar de outfits van de Oranjefans en de gigantische optocht door de smalle straatjes van het centrum achter een oranje dubbeldekkerbus aan. Een aantal Spaanse fans stond langs de zijkant toe te kijken met een biertje in de hand. Ze zagen er bijna sip uit. Alleen al op basis van de inzet van de supporters stond Nederland die dag met 1-0 voor.

Collega's vertellen me dat Spanje - Nederland een fantastische wedstrijd was om bij te wonen, echt geweldig. En ook van voetbalfans heb ik dat in die weken daarna vaak moeten horen. Waar ik dan was? Op het vliegveld van Salvador, vier uur lang wachtend op een vertraagde vlucht. Voor een artikel was ik met een collega onderweg naar de Oranjecamping. Toch heb ik de wedstrijd op een bijzondere manier kunnen zien.

Ongelooflijk

De eerste helft zagen we in een restaurant op het vliegveld. Op de tv was een soapserie te zien, maar speciaal voor ons werd er voetbal aangezet. We zaten aan een tafeltje recht voor de buis. Bij het Wilhelmus sprongen we op en zongen uit volle borst mee, met de hand op het hart natuurlijk. De Brazilianen keken ons geamuseerd aan, het WK was nu echt begonnen.

  • Marcia Ottevanger / NOS
    Oranje-supporters in de straten van Salvador
  • Marcia Ottevanger / NOS
    Marcia Ottevanger keek de tweede helft van Nederland-Spanje bij een koffiebar op het vliegveld bekeken
  • Marcia Ottevanger / NOS
    De Spaanse bondscoach Del Bosque op het vliegveld na de 5-1 nederlaag tegen Nederland

Ons vliegtuig naar São Paulo was zo erg vertraagd dat we uren na de wedstrijd nog op het vliegveld zaten. De eerste Oranjefans die wel naar de wedstrijd waren geweest, kwamen al binnendruppelen. Even later sprongen ineens veel mensen in de wachtruimte op. Ze renden naar het glas van een andere gate. Met m'n telefoon in de hand ben ik ook gaan kijken, benieuwd naar de ophef.

Achter het glas zagen we het verslagen Spaanse elftal naar hun vliegtuig sjokken. Met allemaal een rolkoffertje in de hand en een koptelefoon op. Niemand praatte met elkaar. Ze gingen in de wachtruimte zitten. Eén man zat helemaal alleen de afgang te verwerken: trainer Vicente Del Bosque.

Bekijk hier ook alle andere overzichten en verhalen van 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl