Wrakstukken van de MH17 bij Grabovo in Oost-Oekraïne
NOS Nieuws

Rusland schuift nieuwe MH17-getuige naar voren

Russische onderzoekers naar de ramp met de MH17 zeggen nieuw bewijs te hebben dat het toestel op 17 juli door een Oekraïens gevechtsvliegtuig is neergehaald. Het bewijs zou afkomstig zijn van een getuige die voor de Oekraïense luchtmacht werkte en naar de Russen is overgelopen.

De getuige zou op de Oekraïense luchtmachtbasis in Dnjepropetrovsk hebben gewerkt. Hij zegt dat op 17 juli een Sukhoi-25 op de basis terugkeerde zonder de twee luchtdoelraketten die het toestel bij vertrek bij zich had.

Interview

Wie deze getuige is, willen de Russen niet zeggen. De krant Komsomolskaya Pravda heeft een interview met hem online gezet, waarop hij van achteren is gefilmd en de achterkant van zijn hoofd onherkenbaar is gemaakt.

Volgens de getuige heette de piloot Vladislav Volosjin. "Hij kan ze uit angst of wraak hebben afgevuurd. Misschien zag hij het voor een ander vliegtuig aan", zegt de getuige.

De getuige wordt waarschijnlijk in een Russisch getuigenbeschermingsprogramma opgenomen.

Vragen

Het opduiken van deze verklaring roept wel vragen op. Het interview met de mogelijke getuige kwam vrijwel direct nadat RTL Nieuws eerder deze week foto’s liet zien die juist zouden aantonen dat de Boeing vanaf de grond in rebellengebied is neergeschoten. De krant die ermee kwam, staat dicht bij het Kremlin.

Het Onderzoekscomité (de Russische FBI) zegt de getuige inmiddels te hebben verhoord. Daarbij zou gebruik zijn gemaakt van een leugendetector. “De feiten zijn duidelijk door de getuige gerapporteerd, zonder tegenstrijdigheden”, aldus een woordvoerder in de Russische media. “De onderzoekers neigen ertoe om ze als betrouwbaar te beoordelen.”

Oncontroleerbaar

Het is niet voor het eerst dat Russische media met deze versie van de gebeurtenissen komen. Zij hebben ook al vaker getuigen opgevoerd die zeggen dat de MH17 door een (Oekraïens) vliegtuig is neergehaald. Dat begon al snel na de ramp.

In vrijwel alle gevallen waren die getuigen onherkenbaar en hun verhalen oncontroleerbaar. Volgens Rusland willen Oekraïne en het Westen de schuld voor de ramp koste wat kost in de schoenen van de pro-Russische milities schuiven.

Oekraïne wijst alle verantwoordelijk voor het neerhalen van het toestel van de hand. Kiev houdt vol dat het toestel van Malaysia Airlines door separatisten met een Buk-raket is neergehaald.

Overdacht

Een woordvoerder van het Onderzoekscomité zegt dat het bewijsmateriaal kan worden overgedragen aan Nederland, dat het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp leidt.

De leider van het Nederlandse justitiële onderzoek, hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, zei afgelopen zaterdag dat er veel aanwijzingen zijn dat het toestel is neergehaald door een Buk-raket.

Metaaldeeltjes

In de stoffelijke resten van bemanningsleden van het rampvliegtuig zijn metaaldeeltjes gevonden, die mogelijk van een raket afkomstig zijn. Op dit moment wordt onderzocht, waarvan die metaaldeeltjes afkomstig zijn.

Fred Westerbeke zei ook dat "echt alle opties" nog open worden gehouden en dat "we onze ogen openhouden voor alle informatie die we nog binnen krijgen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl