NOS Sport

Kerstavond 1914, voetballen in plaats van vechten

 • ANP
  Herinneringsmonument in Liverpool. Kerstavondvoetbal in 1914
 • Roel Pauw / NOS
  Een monument in Vlaanderen, dat herinnert aan het kerstbestand in 2014
 • Roel Pauw / NOS
  Het monument van de UEFA, onthuld door Michel Platini
 • Roel Pauw / NOS
  Het kerstwapenstilstand-kruis in St Yvon uit 1999

Op 24 december 1914, Kerstavond, was het even stil langs de frontlinie in Noord-Frankrijk en België. De kanonnen zwegen, de machinegeweren staakten hun dodelijke geratel en even stopte het sterven.

In het momentum kropen op verschillende plaatsen langs de linie soldaten uit hun loopgraven en werd er een kortstondige vrede gesloten. Er werd gesproken, goederen werden uitgewisseld en er werd gevoetbald. De geallieerden tegen Duitsland.

Voetbal aan het front op kerstavond 2014, bron foto onbekend

In Groot-Brittannië wordt er uitgebreid stilgestaan bij deze dag. De Christmas Truce, zoals de gebeurtenis in het Verenigd Koninkrijk heet, is een nationale herinnering.

Vandaag 'viert' Christmas Truce zijn honderdste verjaardag. Speciaal daarvoor is er door veel bekenden uit de voetbalwereld een eerbetoon opgenomen. De Premier League, de FA en de Football League hebben het gedicht van Ian McMillan, The Game: Christmas Day, 1914 laten inspreken door in totaal zeventien bekende voetballers, trainers, managers en scheidsrechters.

Britse en Duitse soldaten op aan het front op 24 december 1914, bron foto onbekend

De video is onderdeel van een veel groter project: Football Remembers. Op de website staan 11.000 elftalfoto's van amateurteams. De foto's en het gedicht worden uiteindelijk overgedragen aan de Britse nationale bibliotheek. Zo wordt het een uniek monument van verleden, heden en toekomst.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl