NOS Nieuws

Kerstdrukte in de supermarkten

Kerstdrukte bij supermarkten

Het is de laatste dag voor Kerst, de drukste dag van het jaar in de supermarkten. Distributiecentra hebben de hele nacht doorgewerkt om de supers te bevoorraden. Ook vanochtend rijden nog vrachtwagens naar de winkels om te zorgen dat niemand misgrijpt. Veel supers zijn een uurtje eerder opengegaan.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten, verwacht dit jaar een kerstomzet van 760 miljoen euro. Dat zou 1 procent meer zijn dan vorig jaar.

Er zijn op Eerste Kerstdag veel meer supermarkten open dan vorig jaar, zo'n 200. In 2013 waren er op die dag zo'n honderd winkels open.

Spreiden

Hoewel er vandaag topdrukte wordt verwacht, hebben veel consumenten hun boodschappen al binnen. De meeste mensen spreiden hun aankopen over meerdere dagen.

Kerst is nog steeds een traditioneel feest waarin familie centraal staat en er uitgebreid wordt gegeten, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn.

Volgens dat onderzoek probeert 90 procent van de mensen die gaan koken een nieuw gerecht uit, ondanks adviezen om met Kerst juist niet te experimenteren. Aangeraden wordt om nieuwe recepten eerder uit te proberen om stress en teleurstellingen tijdens de feestdagen zelf te voorkomen.

Horeca

Ook de restaurants lijken dit jaar weinig te klagen te hebben. Veel zaken zijn volgeboekt voor de Kerstdagen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland vallen de dagen gunstig omdat donderdag en vrijdag prettige dagen zijn om een restaurant te bezoeken. Ook blijven er meer Nederlanders in eigen land deze Kerst en daar zouden de restaurants van profiteren.

Wij willen traditioneel gaan koken. Vandaar dat we al zo vroeg zijn.

Klanten in de Jumbo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl