Het opheffen van het verbod is een nieuwe stap naar gelijke rechten voor homo´s in de VS AFP

Homoseksuele mannen in de VS zijn niet meer hun hele leven uitgesloten van het doneren van bloed. De regering heeft het levenslange verbod op bloeddonatie door homo's en biseksuele mannen, ingesteld in 1983 aan het begin van de aids-epidemie, opgeheven.

Uitgesloten blijven alleen mannen die de laatste twaalf maanden seks hebben gehad met een andere man. Alle bloeddonaties van homo's worden wel gecontroleerd, net als andere donaties overigens. 

8,5 procent van de Amerikaanse mannen heeft na zijn 18de wel eens seks gehad met een andere man. 3,6 procent had het laatste jaar homoseksuele contacten.

Verdeelde reacties

De homobeweging in de VS reageerde verdeeld op het besluit. "Dit is een grote overwinning voor de burgerrechten van homo's", zei een hoogleraar aan de Harvard-universiteit. "We stappen af van het idee dat elke homoseksuele man een potentiële bron van hiv-infecties is." 

Anderen reageerden teleurgesteld, omdat ze het onredelijk en medisch onnodig vinden dat een homo die bloed wil doneren een jaar lang geen seks mag hebben. Ze stellen dat hiv-testen het virus binnen 45 dagen kunnen opsporen en dat een langere termijn dus niet zinvol is. "Een jaar geen seks hebben is in feite een levenslang verbod", aldus een woordvoerder. 

Nederland

Door de beleidswijziging komt er naar verwachting 2 tot 4 procent meer donorbloed ter beschikking. Het nieuwe beleid moet komend jaar ingaan. Wel heeft het publiek nog de mogelijkheid om te reageren. 

In Nederland kunnen homo's geen bloed doneren.

STER reclame