's Middags iets online bestellen, het diezelfde avond nog in huis hebben en dat tegen weinig of geen bezorgkosten. Verschillende winkelbedrijven proberen met deze service klanten af te pakken van de grote webshops.

In Eindhoven is computerketen Paradigit afgelopen week begonnen met gratis bezorging op dezelfde dag. Klanten kunnen tot 17.00 uur hun bestelling doen, die dan 's avonds wordt bezorgd door een koerier. "We zien dat de klant zijn pakje steeds sneller bezorgd wil krijgen", zegt directeur Arjen de Koning.

Komend jaar wil het bedrijf ook vanuit filialen in de rest van het land aan zelfdedagbezorging gaan doen. "Doordat we vanuit winkels alleen maar de laatste paar kilometers hoeven te regelen, kunnen we snel en goedkoop aan huis leveren. Bedrijven als Bol.com veroorzaken een kaalslag in de Nederlandse binnensteden, wij willen zo de binnenstad gezellig houden."

De Koning hoopt dat andere winkelketens zich aansluiten bij het initiatief om vanuit lokale winkels snel te bezorgen.

Fietskoeriers

In Amsterdam bezorgt kledingmerk G-Star sinds een paar dagen online bestellingen nog dezelfde dag. Het bedrijf doet dat gratis, binnen de ring en met fietskoeriers.

"Wij hebben gezocht naar een duurzame en efficiënte manier om dit voor elkaar te krijgen en zijn zo uitgekomen bij de fietskoeriers", zegt Frouke Bruinsma van G-Star.

G-Star gebruikt hiervoor logistieke software van Paazl. Dat bedrijf heeft ook andere Amsterdamse klanten die onlangs zijn begonnen met zelfdedagbezorging, zoals schoenenzaak Sneaker District en tassenwinkel Fab.  

 "Wij zien de afgelopen tijd een toename in de interesse in supersnel lokaal bezorgen", zegt Bernard Schreiner van Paazl. "Met name uit de hoek van bedrijven die eigen filialen hebben. De consument vraagt hiernaar, hij wil het liefst zijn bestelling zo snel mogelijk in huis hebben."

Bol.com 

De grootste webshop van Nederland, Bol.com, zegt nu geen concrete plannen te hebben wat betreft zelfdedagbezorging. Coolblue doet er al wel aan, maar vraagt daarvoor wel een forse meerprijs van 17,95 euro.

In de VS doet webgigant Amazon in een aantal grote steden aan same-day delivery voor een tarief van 5.99 dollar. En het bedrijf zegt zelfs binnen een half uur te willen gaan bezorgen met drones, zodra dat juridisch mag.

Onlangs ging Amazon ook in Nederland van start, maar het bedrijf biedt hier alleen nog maar e-boeken aan. Wat Amazon verder van plan is op de Nederlandse markt is nog onbekend.  

STER reclame