Alexis Tsipras, de leider van Syriza, bij de eerste stemronde op 17 december
NOS Nieuws

Opnieuw geen winnaar in Grieks parlement

Het Griekse parlement is er opnieuw niet in geslaagd een president te kiezen. De kandidaat van de regering, de voormalige eurocommissaris Stavros Dimas, behaalde in de tweede stemronde te weinig stemmen om te worden gekozen.

Op 29 december is de laatste stemronde. Als er dan ook geen winnaar komt, moet de regering nieuwe parlementsverkiezingen uitschrijven.

Syriza

In de eerste twee ronden waren 200 van de 300 stemmen nodig om een nieuwe president aan te wijzen. In de derde ronde volstaan 180 stemmen. Dimas kreeg vanochtend 168 stemmen. Op een na waren alle 300 parlementsleden aanwezig.

De linkse Syriza-partij wil dat het parlement direct ontbonden wordt om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. De partij wil dat Griekenland onder gunstiger voorwaarden financiële hulp krijgt. Syriza staat er in de peilingen goed voor.

De regering heeft de presidentsverkiezingen vervroegd om met een nieuwe president de onderhandelingen in te gaan over een nieuw financieel hulppakket van de zogenoemde trojka, die bestaat uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl