NOS Nieuws Buitenland

De Bijbel verslaat het Rode Boekje in China

NOS

De lift stopt op de derde verdieping van een groot flatgebouw. Als de deuren opengaan is het alsof je in een andere wereld terechtkomt. Het lijkt in niets op de straat in Peking. Een wat oudere man geeft ons met een grote lach een envelopje, waar we geld in kunnen doneren. Een vrouw laat ons het boekwinkeltje zien, met mangastrips over het leven van Jezus. Er zijn cd’s en dvd’s met preken en er is een coffeeshop. Het doet denken aan een evangelische gemeenschap in Amerika.

Het is de Kerk van Zion, een van de snelst groeiende private kerken van Peking. Onder de bezielende leiding van dominee Jin Mingri is de kerk uitgegroeid tot een gemeenschap van ruim duizend mensen. Iedere week komen er nog eens vijftig bij. 

Dominee Jin scheidde zich in 2007 af van de officiële staatskerk, die streng gecontroleerd wordt door de Communistische Partij. Hij wilde op een meer open manier het geloof beleven. Tegenwoordig staat er een flinke geluidsinstallatie in de grote zaal waar 400 mensen in kunnen en wordt er met veel handen in de lucht en halleluja's het woord van God gepredikt.

Katholieken zweren trouw aan Rome, niet aan Peking

"Vroeger kende China alleen het communisme", zegt dominee Jin. "Maar dat heeft geleidelijk als 'geloof' zijn invloed verloren. In plaats daarvan kwam het kapitalisme, iedereen wilde rijk worden. Maar dat is geen geloof. Mensen hebben behoefte aan spirituele invulling, iets dat niet met geld betaald kan worden."

Er zijn geen officiële cijfers bekend over hoeveel Chinezen zich bekeerd hebben tot het christendom. De autoriteiten houden het aantal het liefst zo laag mogelijk, want de Communistische Partij worstelt met de groeiende populariteit. Niet alleen omdat ze religie als 'opium voor het volk zien', zoals Marx het zei, maar ook omdat het de trouw aan de partij kan ondermijnen. Katholieken zweren trouw aan Rome; niet aan Peking.

Hosties en wijn worden uitgedeeld aan de gelovigen NOS

Het is aan de lokale autoriteiten of ze er wel of niet iets tegen doen. In de meeste provincies worden de kerken oogluikend toegestaan. In sommige steden worden kerkgebouwen gesloopt en volgens China Aid, een kerkelijke organisatie uit Amerika, zijn vorig jaar 7400 Chinese christenen vervolgd.

Maar over het algemeen probeert de Chinese overheid pragmatisch om te gaan met de kerken. Want in een land waar de overheid het moeilijk heeft om efficiënte sociale dienstverlening op te zetten, is alle hulp welkom. De christelijke gemeenschappen helpen juist op dat gebied belangeloos mee. De basiswaarden van onbaatzuchtigheid en naastenliefde die het christendom kent, zijn in deze tijd van materialisme en corruptie van grote waarde, ook voor de partij.

Christenbazen

Veel rijke zakenlieden zijn christelijk geworden en doen het liefst alleen zaken met andere christenen, omdat ze dezelfde normen en waarden hebben. Deze 'christenbazen', zoals ze worden genoemd, bouwen door het hele land grote kerken en moedigen elkaar tijdens bijeenkomsten aan eerlijk zaken te doen, belasting te betalen en de armen te helpen.

Verwacht wordt dat president Xi Jinping begin volgend jaar met een nieuw standpunt van de Communistische Partij over religie komt. Volgens dominee Jin Mingri kan dat nog alle kanten op. De kerk kan de komende jaren nog enorm groeien. Als het net zo snel gaat als nu, zo’n 10 procent per jaar, dan heeft China in 2030 de grootste christelijke gemeenschap ter wereld. "Als de Partij daar slecht mee omgaat, zal de controle weer strikter worden en zullen er weer mensen worden vervolgd. Ik bid voor Xi Jinping dat hij een wijs besluit neemt."

'De Chinese overheid vertrouwt het christendom'

Correspondent Marieke de Vries op bezoek bij een christelijke kerk in China.

STER reclame