'Later begreep ik pas wat het precies was'

"Van de drie foto's die RTL Nieuws in handen heeft, was er al een bekend en voor het eerst is er nu onderzoek naar gedaan", zegt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die de laatste tijd vaak in Oekraïne was om te berichten over de strijd in het oosten van het land en het neerhalen van vlucht MH17.

RTL meldde gisteravond bewijs in handen te hebben dat het vliegtuig met een raket is neergehaald door separatisten. Het nieuwsprogramma liet drie foto's zien die zouden zijn genomen door een man die niet ver van het rampgebied in Oekraïne woont.

"Volgens RTL is er bewijs dat er niet is gerommeld met de foto's", zegt Dennekamp. "Ze hebben bovendien gesproken met de maker en ze hebben zijn verhaal kunnen staven met de gegevens die op de foto staan."

Dit is extra bewijs dat die raket in het gebied heeft gestaan.

Gert-Jan Dennekamp

Het nieuwsprogramma heeft vervolgens nog verder onderzoek laten doen door experts van de TU Delft en satellietbedrijf Netherlands Geomatics & Earth Observation (NEO). "En hun conclusie is dat ze de plek hebben gevonden waar de lanceerinstallatie heeft gestaan. Dat is eigenlijk dezelfde plaats waar anderen, onder meer op sociale media, de raket ook al geplaatst hadden. Dus dit is extra bewijs dat die raket in het gebied heeft gestaan dat in handen was van separatisten."

Volgens Dennekamp heeft het Nederlandse OM de foto ook in handen. "Ja, deze foto en andere foto’s natuurlijk", aldus de verslaggever. "Want justitie doet hier ook onderzoek naar."

'Er zijn nog wel vragen over de foto's'

Er zijn ook nog wel wat vragen, bijvoorbeeld over het weer.

Gert-Jan Dennekamp

Behalve foto's heeft het OM veel meer gegevens uit Oekraïne gekregen. "Ik heb onlangs gesproken met een openbaar aanklager in Kiev en die zei dat ze veel getuigen hebben die kunnen zeggen wat er gebeurd is. Daarnaast heeft het Oekraïense OM duizenden telefoongesprekken in het gebied afgeluisterd." 

De foto's die naar buiten zijn gekomen zijn dus niet de sleutel, zegt Dennekamp. "Maar ze horen wel bij de onderdelen die mogelijk kunnen bewijzen wat er is gebeurd."

"Overigens zijn er ook nog wel wat vragen, bijvoorbeeld over het weer", zegt de verslaggever. "Volgens het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was het voor zo'n 80 procent bewolkt en dat zie je niet op de foto's. Dat kan natuurlijk komen door de uitsnede van de foto. Maar goed, er zijn dus nog wel wat vragen."

STER reclame