Het beste elftal van de eredivisie volgens Tijs Rokers NOS

Het 'Moneyball Team' van de eredivisie

time icon

Geen Memphis Depay, geen Michiel Kramer en ook geen Kenneth Vermeer. Als het om statistieken gaat, is er voor hen geen plaats in het Moneyball Team van de eerste helft van het seizoen 2014/2015. Data-analist Tijs Rokers dook in de cijfers van alle eredivisiespelers en stelde zo een topteam samen, verwijzend naar de Amerikaanse honkbalsport waar statistieken vaak centraal staan.

Moneyball is een boek van Michael Lewis uit 2003. Hij schreef over Billy Beane, manager van de Oakland Athletics. Beane zorgde voor een revolutie in de sportwereld door op basis van vele statistieken de perfecte sportploeg samen te stellen. 

Rokers koos voor een 5-3-2-opstelling, omdat uit cijfers blijkt dat ploegen met de beste verdediging de meeste kans maken om te winnen. Er worden vier keer zo veel doelpunten gemaakt uit de omschakeling als na een rustig opgebouwde aanval, aldus Rokers.

1/4 Luke Wilkshire Pro Shots
2/4 Jetro Willems Pro Shots
3/4 Eric Botteghin Pro Shots
4/4 Jeffrey Gouweleeuw Pro Shots

De verdediging

Misschien wel de twee belangrijkste posities zijn de backs: Jetro Willems (PSV) en Luke Wilkshire (Feyenoord). Zij zijn immers verantwoordelijk voor de snelle omschakeling. Wilkshire is daarbij de 'meester van de zijkant', aldus Rokers.

De Feyenoorder leverde in de eerste seizoenshelft 87 voorzetten af, waarvan er 32 bij een medespeler kwamen (37 procent). Drie keer leidde zijn voorzet ook tot een goal. Ook het rendement van Willems is hoog: 35 procent van zijn voorzetten kwamen terecht bij een ploeggenoot.

Het centrum van de defensie wordt gevormd door Jeffrey Gouweleeuw (AZ) en Eric Botteghin (FC Groningen). Botteghin is de speler met veruit de meeste verdedigende acties. De Braziliaan was dit seizoen al goed voor 139 balveroveringen, 55 onderscheppingen en 23 geblokte schoten.

1/4 Marko Vejinovic Pro Shots
2/4 Yassin Ayoub Pro Shots
3/4 Daley Sinkgraven Pro Shots
4/4 Davy Klaassen Pro Shots

Het middenveld

Marko Vejinovic springt er volgens de data-analist uit als verdedigende middenvelder, met 131 balveroveringen en 25 onderscheppingen. Daarnaast verdient de Vitesse-speler zijn uitverkiezing aan zijn directe vrije trappen: van de zeventien pogingen gingen er drie in.

Davy Klaassen is dit seizoen de koning van de assist. De Ajacied bereidde liefst 32 doelpogingen voor, waarvan er acht tot een doelpunt leidden. Opvallend is ook dat Klaassen zijn beslissende passes tien meter vóór het gemiddelde van alle eredivisiespelers geeft.

Middenvelders Yassin Ayoub (FC Utrecht) en Daley Sinkgraven (sc Heerenveen) zijn vooral geselecteerd op basis van hun defensieve kwaliteiten. Ayoub is dit seizoen verantwoordelijk voor de meeste tackles: 66, waarvan er 56 ook daadwerkelijk tot balbezit leidden. Sinkgraven staat tweede in de rangorde wat betreft verdedigende acties. En dat is opvallend, aangezien de Heerenveen-speler vooral om zijn offensieve kwaliteiten wordt geroemd.

1/2 Luuk de Jong Pro Shots
2/2 Luc Castaignos Pro Shots

De aanval

In het spelconcept van Rokers is er behoefte aan een kopsterke spits. En dan kom je al snel uit bij Luuk de Jong. Uit de cijfers blijkt dat 25 procent van de kopballen van de PSV'er een doelpunt oplevert. De Jong kopte tot nu toe 24 keer op doel, waarvan zes keer raak. Daarnaast maakte hij ook nog drie doelpunten zonder zijn hoofd te gebruiken.

Naast De Jong staat Luc Castaignos in de aanval, de meest efficiënte spits uit de eredivisie. De aanvaller van FC Twente was 'slechts' goed voor dertig doelpogingen, waaruit hij toch negen keer scoorde.

Jasper Cillessen Pro Shots

De keeper

Het doel van het statistisch uitverkoren elftal wordt verdedigd door Jasper Cillessen. Hoewel de Ajax-keeper dit seizoen al 17 keer moest vissen, meer dan Kenneth Vermeer (15) en Jeroen Zoet (14). Rokers heeft echter onder meer gelet op het aantal reddingen tussen twee tegendoelpunten door.

Vermeer komt dan op 2,33 reddingen, aanmerkelijk minder dan Cillessen (3,75) en Zoet (3,8). De PSV-doelman legt het uiteindelijk af doordat Cillessen vaker succesvol uitkomt (15 van de 16 keer tegenover 10 van de 14).

Jurgen Streppel Pro Shots

De trainer van het Moneyball Team is Jurgen Streppel. De keuze viel op de Willem II-coach vanwege zijn spelopvatting: Streppel acht het resultaat belangrijker dan de stijl en is bereid om een wedstrijd 'dood te maken'. Een ideale coach voor een elftal dat zo sterk leunt op de verdediging, aldus Rokers.  

STER Reclame