NOS Nieuws

RTL: bewijs voor afschieten raket op MH17

'Later begreep ik pas wat het precies was'

RTL Nieuws zegt bewijs in handen te hebben dat vlucht MH17 met een raket is neergehaald door separatisten. Het programma heeft vanavond drie foto's laten zien die zijn genomen door een man die niet ver woont van het rampgebied in Oekraïne.

Op twee foto's is een witte rookpluim te zien boven een veld. Volgens RTL Nieuws is die rookpluim vermoedelijk veroorzaakt door een raket die is gelanceerd. Op de derde foto is een grote zwarte rookpluim te zien, vermoedelijk is die van het neergestorte toestel.

RTL Nieuws sprak met de fotograaf. Hij zegt dat hij de foto's al in de zomer aan de Oekraïense geheime dienst heeft gegeven. Later heeft hij nog gesproken met een Nederlandse en een Australische onderzoeker. De man zegt dat hij er kwaad over is dat het onderzoek zo lang duurt en heeft de foto's daarom ook aan journalisten gegeven. De foto is overigens afgelopen zomer al gepubliceerd, onder meer in de Britse krant The Daily Mail.

Verbrande grond

RTL liet de foto's onderzoeken door experts van de TU Delft en satellietbedrijf Netherlands Geomatics & Earth Observation (NEO). Die denken dat de foto's echt zijn. De experts concluderen dat de rookpluim van de lancering opstijgt uit een gebied dat op de dag van de ramp in handen was van rebellen.

Een akker in het gebied ziet er op satellietbeelden van na de ramp anders uit dan voor de ramp. Er is volgens een expert van NEO een zwarte vlek te zien, die kan duiden op verbrande grond. Die plek kan zijn veroorzaakt door een afgevuurde raket.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het de foto's kent. Ze maken volgens het OM deel uit van het onderzoeksdossier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl