NOS Nieuws

Paus: curie heeft spirituele Alzheimer

Ontnuchterende kerstboodschap paus voor de curie

Tijdens zijn jaarlijkse kerstgroet heeft paus Franciscus hard uitgehaald naar de curie, het bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk. In zijn toespraak noemde de paus vijftien zonden van de geestelijken, compleet met verwijzingen naar de manier waarop zij boete kunnen doen om het nieuwe jaar met een schoon geweten in te gaan.

Franciscus zei dat sommige geestelijken lijden aan een spirituele vorm van de ziekte van Alzheimer, waardoor zij zijn zijn vergeten dat ze mannen van God zijn. Leden van de curie voelen zich volgens de paus onsterfelijk en onvervangbaar. "Maar een curie die niet kritisch naar zichzelf kijkt en niet wil verbeteren, is ziek", zei hij.

De paus waarschuwde verder onder meer voor "roddelterreur" en zei dat de curie-leden geen klieken moeten vormen. "Die maken je tot slaaf en groeien uit tot een vorm van kanker die de harmonie van de curie bedreigt."

Bescheiden applaus

Aan het einde van de toespraak vroeg Franciscus de aanwezigen te bidden opdat de kerk en de curie gezond worden gemaakt. De kardinalen in de zaal reageerden niet enthousiast op de ontnuchterende kerstboodschap. Zij zouden maar een bescheiden applaus hebben gegeven.

Het is niet de eerste keer dat Franciscus kritiek uit op de curie. Hij heeft al verschillende keren over het instituut geklaagd en wil de curie graag hervormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl