Ton Sijbrands had 48 uur nodig om het wereldrecord blindsimultaandammen te veroveren
NOS Sport

'Prestatie Sijbrands echt buitengewoon'

Grootmeester dammen Harm Wiersma heeft dit weekend vol bewondering gekeken naar zijn collega Ton Sijbrands. De oud-wereldkampioen vestigde een nieuw wereldrecord blindsimultaandammen. Sijbrands speelde 32 partijen uit zijn hoofd, zonder daarbij de speelborden en de tegenstanders te zien.

"Dit is een buitengewone prestatie. Dat staat buiten kijf", zegt Wiersma. "Vraag gewoon maar eens iemand om 1 partij 'blind' uit zijn hoofd te spelen. Dat zal waarschijnlijk niet lukken. Laat staan 32 partijen."

Sijbrands had 48 uur nodig (waarin hij niet kon slapen) om het record in handen te krijgen. De dammer moest minimaal een score van 70 procent van het maximaal aantal punten halen. Een gewonnen wedstrijd levert twee punten op en een remise één. Sijbrands haalde 72 procent.

Het is echt een uitputtingsslag.

Harm Wiersma, Grootmeester dammen

Vooral de duur van de hele recordpoging maakte het zwaar, volgens Wiersma. "Het is echt een uitputtingsslag. Niet alleen voor Sijbrands, maar zeker ook voor zijn tegenspelers. Er zijn er zelfs een paar die hebben opgegeven, omdat ze het niet vol hielden."

Daar zit ook een kanttekening bij, vertelt Wiersma. "Doordat een aantal spelers opgaven, kreeg Sijbrands die punten cadeau. Terwijl ze er soms echt niet slecht voor stonden. Maar dat doet niks af aan de prestatie van Sijbrands. Hij heeft zich zeer goed voorbereid en er echt maanden naar toe geleefd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl