NOS Nieuws

Kerstviering in de kerk zonder God

 • NOS/Mattijs v.d Wiel
  De bijeenkomsten draaien om zingeving, geloof speelt geen rol
 • NOS/Mattijs v.d Wiel
  Het thema van de kerstviering is dankbaarheid
 • NOS/Mattijs v.d Wiel
  "Wij bieden het beste van de kerk, maar dan zonder god", aldus organisator Jan Willem van der Straten
 • NOS/Mattijs v.d Wiel
  In plaats van Stille Nacht wordt Santa Claus is Coming to Town gezongen
 • NOS/Mattijs v.d Wiel
  De groep kwam in de Amsterdamse Badcuyp bij elkaar

Door verslaggever Mattijs van de Wiel

Een kerstviering in een 'atheïstenkerk' draait om zingeving. Er wordt samen gezongen. Er worden levensvragen besproken en er is een collecte. Maar het is géén kerk. Geloof speelt er geen rol. De bijeenkomsten worden op zijn Engels 'assembly’s' genoemd. En zo vlak voor Kerst is er ook een kerstviering. Maar dan zonder de geboorte van Jezus.

Ze zingen Santa Claus is Coming to Town in plaats van Stille nacht. Het publiek is jong en oud, een enkeling is gelovig maar de meesten moeten niks van het geloof hebben. Er is wél behoefte aan zingeving en inspiratie, aan samen zijn en samen zingen. "Wij bieden het beste van de kerk, maar dan zonder God", vertelt organisator Jan Willem van der Straten.

Bomvol

De kerk zonder geloof is in Londen bedacht. In meerdere Nederlandse steden is er iedere maand een bijeenkomst. Voor de kerstviering zijn de organisatoren in Amsterdam uitgeweken naar een grotere locatie en ook die zit bomvol.

Het thema van de kerstviering is dankbaarheid. In plaats van een voorganger is er een geluksexpert die een lezing geeft over geluk en dankbaarheid. Hij laat het publiek ook een oefening doen: een soort meditatie, waarna alle aanwezigen hun telefoon moeten pakken. Ze moeten iemand bellen om hun dankbaarheid uit te spreken. Er wordt maar amper om gegiecheld.

Nieuwe ontmoetingen

Er is geen preek, wel twee minuten stilte voor reflectie. Na de collecte komt het onderdeel 'meet your neighbour', oftewel kennismaken met de mensen om je heen. "Er is veel behoefte aan bij elkaar komen, aan nieuwe ontmoetingen, en dat wordt hier gefaciliteerd", zegt Van der Straten.

De reacties na afloop zijn laaiend enthousiast. "Vroeger gingen we naar de kerk", vertelt een man die voor het eerst bij zo'n assembly is. Hij voelt zich hier helemaal thuis, en "het geeft het kerstgevoel terug".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl