NOS Nieuws

Zanger Udo Jürgens overleden

 • EPA
  Udo Jürgens
 • ANP
  Jürgens kreeg een Edison van Corrie Brokken in 1971
 • ANP
  Jürgens in 1968 in het Concertgebouw
 • ANP
  Jürgens in 1981
 • EPA
  Jürgens met zijn zoon John in 2013

De Oostenrijkse zanger Udo Jürgens is overleden. Dat heeft zijn manager gemeld.

De 80-jarige Jürgens zakte ineen tijdens een wandeling. Reanimatie mocht niet meer baten; hij overleed aan hartfalen.

Jürgens won in 1966 het Eurovisiesongfestival met Merci, Cherie. Twee jaar eerder was hij zesde geworden met het nummer Warum, nur Warum. Ook had hij succes met het nummer Griechischer Wein.

De zanger toerde tientallen jaren de hele wereld over. In 1978 had hij een enorm succes met Buenos Dias Argentina, over het WK voetbal in Argentinië dat jaar. In 1992 gaf hij een openluchtconcert in Wenen, waar ruim 200.000 toeschouwers naartoe kwamen.

Zijn liedjes werden ook in het Nederlands vertaald: zo maakte André Hazes van Gib mir deine Angst het nummer Geef mij je angst, dat later ook door Guus Meeuwis werd gecoverd.

Jürgens verkocht in totaal meer dan honderd miljoen platen en cd's en schreef ruim 900 liedjes.

Hitlerjugend

Dat hij zanger is geworden, was opmerkelijk. Door een oorvijg van leiders van de nazistische Hitlerjugend liep hij een beschadiging aan zijn gehoor op. Toch werd hij op 14-jarige leeftijd toegelaten tot het conservatorium.

Jürgens acteerde ook. Begin jaren 60 had hij kleine rollen in Unsere tollen Tanten, Tanze mit mir in den morgen en Unsere tollen tanten in der Südsee. In 2011 keerde hij terug naar het witte doek met een rol in Der mann mit dem fagott.

Jürgens bleef tot op het laatste moment optreden. Eerder dit jaar bracht hij nog het album Mitten im Leben uit. Ook toerde hij nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl