Prins Jaime vanmiddag op het St Pietersplein
NOS Nieuws

'De paus nam er verbluffend veel tijd voor'

"Het was een warm gesprek", zegt prins Jaime over zijn ontmoeting met paus Franciscus. De zoon van prinses Irene, die sinds oktober Nederlands ambassadeur in het Vaticaan is, overhandigde de paus vanmiddag zijn geloofsbrieven.

"De paus nam er verbluffend veel tijd voor", zegt Jaime in een gesprek met de NOS. "Er was verder niemand bij. Omdat we in het Spaans konden praten, waren er zelfs geen tolken nodig." Na het gesprek werden Jaime's vrouw, prinses Victória en hun begin dit jaar geboren dochter Zita aan de paus voorgesteld.

Jaime noemt Franciscus een "man met inhoud en een missie om de wereldproblemen aan te pakken". De prins sprak met de paus onder meer over klimaatkwesties, vredesonderhandelingen en armoedebestrijding. "Thema's waarin zowel Nederland als het Vaticaan goed is en waarmee ik me hier in het bijzonder zal bezighouden."

Prins Jaime overhandigt geloofsbrieven aan paus Franciscus

Je krijgt hier unieke informatie

Prins Jaime

Bijna nergens zijn zo veel ambassadeurs als in het Vaticaan, zegt de prins. Het is in zijn ogen een belangrijke "luisterpost", bijvoorbeeld voor de toestand in Syrië. "Daar zijn nonnen en priesters op plekken waar oorlogscorrespondenten niet komen. Je krijgt hier unieke informatie."

Doordat de Rooms-Katholieke Kerk contacten heeft met ziekenhuizen, scholen en hulporganisaties overal ter wereld, heeft het Vaticaan ook een groot "doe-netwerk" waarop we kunnen aansluiten, zegt Jaime.

De eed

Dankzij Franciscus is het Vaticaan een "belangrijk waardeplatform". Prins Jaime: "Deze paus is zo zichtbaar en heeft zo'n morele stem, dat hij iets op gang brengt als hij thema's ter sprake brengt."

De post in Rome betekent voor Jaime een nieuwe stap in zijn loopbaan als carrière-diplomaat. Formeel is de prins door zijn neef koning Willem-Alexander aangesteld. "Ik heb bij het staatshoofd de eed afgelegd, maar het is de minister die me heeft benoemd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl