Drukte bij een stempelpost in 1997
NOS Schaatsen

Leden akkoord: Elfstedentocht verlost van loting

Alle leden van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden mogen vanaf het seizoen 2015/2016 meedoen aan de Elfstedentocht. In Leeuwarden zijn de leden met een overweldigende meerderheid akkoord gegaan met het bestuursvoorstel. Er waren achthonderd leden aanwezig op de vergadering, terwijl dat er normaal 'slechts' vierhonderd zijn.

Vanaf volgende winter beschikken alle 30.000 leden over een startbewijs voor een eventuele Elfstedentocht. Volgens de oude regels, waarbij geloot werd, viste ongeveer de helft van de leden achter het net. Mocht er deze winter al een Elfstedentocht komen, dan mogen nog niet alle leden het ijs op.

Voorstel in november

Verenigingsvoorzitter Wiebe Wieling zei op een persconferentie in november dat leden al jaren vragen om uitbreiding. Volgens hem is gebleken dat daartegen geen praktische en logistieke bezwaren zijn. De verwachting is dat 24.000 mensen zich daadwerkelijk inschrijven, mocht er een tocht georganiseerd worden.

Leden akkoord: meer deelnemers Elfsteden
Archief: geen loting meer voor Elfstedentocht

15 centimeter

Vergelijkbare schaatstoertochten hebben uitgewezen dat een ijsdikte van 15 centimeter prima standhoudt bij tienduizenden deelnemers, zei Wieling toen. Bovendien moeten logistieke problemen verleden tijd zijn als er een nieuwe ijshal in Leeuwarden komt waar de schaatsers zich inschrijven. Het huidige inschrijfpunt is op de vliegbasis Leeuwarden, vanwaar de schaatsers met pendelbussen naar de start worden gebracht.

Wieling noemde Sneek het grootste knelpunt voor het grotere aantal schaatsers, maar daar is een oplossing voor gevonden. Besloten is om de route in Sneek te splitsen, waardoor de helft door de oude stad rijdt en de helft door de oostzijde.

Willem-Alexander bij de Elfstedentocht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl