De wrakstukken van vlucht MH17 bij aankomst op vliegbasis Gilze-Rijen ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in het onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 "meer, maar dan ook veel meer" bewijs en informatie verzameld dan bekend is geworden via de media. Dat schrijft de coördinator van het onderzoek, hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, in een brief aan de nabestaanden.

Opvallend is dat het OM openlijk spreekt over de mogelijkheid dat het toestel door een Buk-raket is neergehaald. Aanvankelijk werd dit in het midden gelaten.

"Vanzelfsprekend wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar het mogelijke gebruikte wapensysteem Buk. Maar ook moet worden vastgesteld dat er geen sprake kan zijn geweest van andere wapensystemen", schrijft Westerbeke in de brief.

Westerbeke: veel aanwijzingen voor Buk-raket

Getuigen

Westerbeke vraagt begrip voor het feit dat het strafrechtelijk onderzoek zo lang duurt. Hij wijst op de telefoongesprekken die zijn afgeluisterd en geanalyseerd en de enorme hoeveelheid webpagina's met blogs, forums en sociale media, waar foto's en video's op staan. 

Ook heeft de politie berichten en beelden onderzocht die getuigen hebben toegestuurd. "Getuigen die zich nog middenin het gebied bevinden, hebben belangrijke informatie aan de politie kunnen geven. Van tientallen (oog)getuigen zijn verklaringen opgenomen die tot verder onderzoek hebben geleid."

Te vroeg

Westerbeke benadrukt dat het te vroeg is om definitieve conclusies te trekken. "Harde bewijzen moeten ook elk redelijk alternatief, elke mogelijkheid dat het anders is gegaan, kunnen uitsluiten."

Het OM kijkt dan ook met grote belangstelling uit naar de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op dit moment een deel van het toestel reconstrueert om de oorzaak van het neerstorten te achterhalen. 

Nog een jaar

"Daarnaast is het achterhalen van diegenen die verantwoordelijk zijn niet eenvoudig", schrijft Westerbeke. Het strafrechtelijk onderzoek zal nog zeker een jaar duren. 

STER reclame