Duivesteijn zegt dat hij zelf heeft ervaren hoe kwetsbaar je bent als patiënt
NOS Nieuws

Duivesteijn: eigen ervaring met ziekte leidend

PvdA-senator Adri Duivesteijn stemde vanwege zijn eigen ervaring met de medische zorg tegen het afschaffen van de vrije artsenkeuze. "Ik heb zelf de kwetsbaarheid, de diepe onzekerheid ervaren die je als patiënt overvalt als je afhankelijk bent van één arts", zegt hij in een interview in de Volkskrant.

In 2006 werd bij Duivesteijn prostaatkanker geconstateerd. Hij werd verschillende keren geopereerd, maar de ziekte keerde terug. Vijf jaar geleden zei zijn arts dat hij was uitbehandeld. Hij kreeg zijn dossier mee en ging zelf op zoek naar een andere arts.

"Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer. Dat is voorbij als een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze."

Haaks op regeerakkoord

Een tweede reden waarom Duivesteijn tegen de wet van minister Schippers stemde is dat die naar zijn mening haaks staat op het verkiezingsprogramma van zijn partij. Daarin staat dat de marktwerking in de gezondheidszorg wordt afgeschaft en dat patiënten meer te zeggen krijgen. "Het voorstel van het kabinet zit helemaal aan de andere kant van het programma."

VVD en PvdA sloten gisteravond een akkoord over de zorgwet. De drie PvdA-senatoren die dinsdag tegenstemden, wilden nog geen garantie geven dat zij nu wel akkoord gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl