De Amerikaanse onderminister voor Europese Zaken Victoria Nuland AFP

De Verenigde Staten hebben alle data waarover ze beschikken met betrekking tot de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne overgedragen aan Nederland. Dat heeft de Amerikaanse onderminister voor Europese Zaken Victoria Nuland gezegd. 

"We hebben alle informatie, inclusief geheime informatie, gegeven aan de Nederlanders en aan de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie," zei ze tijdens een bijeenkomst van de conservatieve denktank American Enterprise Institute. 

Nuland verwacht dat Nederland zal vragen om die geheimhouding deels op te heffen om de informatie in een rapport te kunnen gebruiken. "Ik denk dat we daarbij kunnen helpen."

Buk-raket

De VS denkt nog steeds dat vlucht MH17 vanuit een gebied dat onder controle stond van de separatisten is beschoten met een Buk-raket. "Dat heeft minister Kerry vlak na de ramp al gezegd", zei Nuland tegen een Russische journalist in de zaal. 

De vraag is, zegt Nuland, of Rusland zijn data ook heeft gedeeld. "Ik heb Nederland en de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie aangeraden om de Russen naar hun informatie te vragen, want er komen eigenaardige theorieën uit Rusland."

Het was tot nu toe onduidelijk of Nederland over de Amerikaanse data beschikte. 

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil niet reageren op de opmerkingen van Nuland. De raad zegt niks over welke informatie ze van wie hebben ontvangen.

STER reclame