De bemanning van Team Vestas Wind bij de vastgelopen boot, een paar dagen na het ongeluk
NOS Sport

Verbraak dacht aan een walvis, niet aan een rif

Voor het eerst sinds de schipbreuk van Team Vestas heeft navigator Wouter Verbraak zijn verhaal gedaan. Hij sliep en schrok wakker van de klap toen zijn boot in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race op een rif in de Indische Oceaan strandde, zo vertelde hij aan NOS-verslaggever Ayolt Kloosterboer.

"Mijn eerste reactie was: of de mast ligt eraf of we hebben een walvis geraakt", zegt Verbraak. "Meteen daarna ging ik naar de navigatiehoek om te kijken wat er aan de hand was. Toen zag ik meteen dat het een rif was en we geen enkele kans hadden. We zaten gevangen."

"Alles op een rif is ervoor gemaakt om je dood te maken. Messcherpe rotsen, een enorme branding. Het is een boot van negenduizend kilo, maar het werd als een stukje speelgoed heen en weer gegooid op de golven", beschrijft Verbraak de situatie op het rif.

De bemanningsleden brachten een aantal spannende dagen door op een eilandje in de buurt van het rif. Bang was Verbraak echter niet. "Daar heb je geen tijd voor. Ik ben dankbaar dat we allemaal met kerst thuis zijn en het verhaal na kunnen vertellen."

Verbraak spreekt van zijn meest extreme ervaring ooit. "En dat geldt voor het hele team. Ik voel me hier als navigator voor verantwoordelijk. Ik wilde dan ook voor het hele team mijn verontschuldigingen aanbieden. Schipper Chris Nicholson vond dat een geweldig gebaar."

Het was voor iedereen een droom. Van het zeilteam, van de sponsoren. Van alle families. Die droom is kapot.

Wouter Verbraak na de crash van de Vestas Wind

"We hadden daar een klein huisje met een veranda met prachtig uitzicht over de zee. Iedereen had daar eindelijk de tijd om te beseffen wat er was gebeurd. Toen heb ik gezegd: jongens ik voel me hier verantwoordelijk voor. Het was voor iedereen een droom. Van het zeilteam, van de sponsoren. Van alle families. Die droom is kapot. Weet je wat de eerste reactie was? Dit is iets wat we als team hebben gedaan. Niet jij als individu. Wouter, het is niet nodig."

Terugkeer is onzeker

Het is nog niet duidelijk of Team Vestas in staat is een nieuwe boot te bouwen en terug te keren in de race. Binnen een week moet daarover duidelijkheid komen. Mocht er sprake zijn van een terugkeer, dan is het de vraag of Verbraak dan ook weer op zijn vertrouwde plek als navigator plaatsneemt. "Dat is niet aan mij, maar op dit moment is het nog niet aan de orde. Niemand is nog gevraagd."

Voor terugkeer naar huis heeft het team in Abu Dhabi geëvalueerd. "Schipper Chris Nicholson heeft aan iedereen gevraagd of ze weer mee willen. Hij wil alleen weer gaan zeilen als het hele team er achter staat."

Beelden van de crash van Team Vestas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl