Mannen in militaire pakken in de straten van Sebastopol
NOS Nieuws

EU-leiders: nieuwe sancties tegen de Krim

De Europese Raad heeft zoals verwacht nieuwe sancties afgekondigd tegen de Krim, het schiereiland in Oekraïne dat eerder dit jaar door Rusland werd geannexeerd. Europese bedrijven mogen er niet meer investeren en geen lokale bedrijven kopen.

Ook komt er een exportverbod voor de communicatie-, transport- en energiesector. Verder mogen touroperators geen toeristenvisa voor de Krim meer verstrekken en moeten cruiseschepen de haven van Sebastopol mijden. Alleen in noodgevallen mogen ze daar aanmeren.

Gisteren werd al bekend dat er nieuwe sancties tegen de Krim in de maak waren. De maatregelen gaan zaterdag al in.

'Onacceptabel'

Moskou vindt de nieuwe sancties onacceptabel en stelt dat de Europese Unie eindelijk moet accepteren dat de Krim nu "een onafscheidelijk deel van Rusland is". In een verklaring spreekt het ministerie van "discriminatie van bewoners van de Krim om politieke redenen".

Later vandaag begint in Brussel de eerste eurotop onder leiding van Donald Tusk, de nieuwe president van de Europese Raad. Behalve het investeringsplan van Commissievoorzitter Juncker staat de relatie met Rusland centraal. Ook evalueren de regeringsleiders eerdere sancties tegen de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl